Nu kommer frosten - hold katten inde

Kombinationen af regn, kold blæst og frost kan være direkte farligt for katte

Det er en god idé at holde ekstra godt øje med din kat den kommende tid. (Foto: All Over).
Det er en god idé at holde ekstra godt øje med din kat den kommende tid. (Foto: All Over).

Vinteren er for alvor ved at melde sin ankomst og specielt katte-ejere bør i den kommende tid passe ekstra godt på deres kæledyr.

Kombinationen af regn og kold blæst og frost kan nemlig være direkte farligt for katte, oplyser Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse:

Udekatte, der er vant til frit at gå ind og ud af huset, skal have ekstra opmærksomhed om vinteren. De ønsker nemlig ofte at gå ud, selv når der er sne og kulde, og det kan føre til forfrysningsskader. Trods milde vintre ser dyrlægerne en del kuldeskader.

- Mange katte har en relativt tynd pels. Hvis den bliver våd, og det er fugtigt i vejret, har katte simpelthen svært ved at danne nok kropsvarme til at tørre pelsen. Jo mindre katten er, jo større risiko er der for total nedkøling, simpelthen fordi det er et relativt lille dyr. Hvis katten lider af f.eks. diabetes, nyresygdomme eller har et svagt hjerte, har den endnu sværere ved selv at regulere sin kropsvarme, fortæller Sonja Karaoglan fra Agria Dyreforsikring.

Hver uge finder Dyrenes Beskyttelse nye hjem til 18 hunde og 84 katte (Foto: Jan Unger) Samfund Rekordmange dyr mangler et hjem

Selvom det er ok at lade katten være udenfor i frostgrader og sne, er det vigtig at være opmærksom på, hvornår man kan lade katten være ude, og hvornår den skal ind. Der er eksempelvis fare for forfrysninger, hvis katten er ude, uden mulighed for at komme ind, fra man går på arbejde om morgenen, og indtil man kommer hjem om aftenen.

- Det kan være en god idé at stille en kurv med varme tæpper eller en flamingokasse med halm udenfor til katten, f.eks. i en carport eller et skur. Så har den et varmt sted at vente på at blive lukket ind i huset. Man skal bare huske at kurven skal stå i læ, og at den ikke skal stå på jordoverfladen, men f.eks. oven på en palle, en kasse eller lignende, forklarer Sonja Karaoglan.

Samfund Uventet julegave: Kat vender hjem efter ti år

Hvis du har mistanke om, at din kat har forfrysninger, er det vigtigt ikke at gnide den skadede kropsdel. Det vigtigste er, at katten kan bliver varm indenfor, eventuelt under et tæppe. Meget små dyr kan man prøve at varme under sin skjorte.

Det er også vigtigt at huske på, at katte, der er ude i kulden, har brug for foder med mere energi. Spørg eventuelt din dyrlæge om, hvad de anbefaler, og om hvad du skal gøre, hvis du har en mistanke om din kats sundhed.

Jim Slater sammen med Elsa (Foto: AP) Samfund De varmede stivfrossen killing tilbage til livet
Alle der har en udendørskat, bør i overveje få et godt reflekshalsbånd, så katten kan ses i mørke på vejene. Husk at bruge en model med en elastik eller et såkaldt quick-release-spænde, så katten kan komme løs, hvis halsbåndet sætter sig fast i en gren eller lignende. Du behøver ikke have et navneskilt siddende i halsbåndet. Du kan i stedet skrive dit navn og telefonnummer på halsbåndet. Øremærkning kan være svært at se, og en chip kræver en chip-læser. De er tilgængelige hos de fleste dyrehandlere og dyreklinikker.

Fem vinterråd til kattejere

  • ●      Pas på med at lukke katten ud, når det er småregn, blæst eller sne
  • ●      Tjek poter, snude, halespids for forfrysninger
  • ●      Smør lemmen - så du er sikker på at katten kan komme ind
  • ●      Lav et udendørs opholdssted til katten
  • ●      Giv evt. foder med ekstra kalorier
  • ●      Giv din kat et dyrlægetjek - kan den klare kulden?

I England klæder nogle folk deres kat på i juletiden

1 kommentar
Vis kommentarer