Nu kommer verdens største passagerfly til Danmark: Så stort er det

I dag begynder verdens største passagerfly at flyve til og fra København på daglig basis

Sådan sælger flyselskabet Emirates deres rejser med A380'eren i ny reklame. Helt så luksuriøs er 'den danske udgave' dog ikke. Her har man sparet første klasse-afdelingen væk.

Fra i dag rykker Københavns Lufthavn op i en helt særlig liga. Lufthavnen kan nemlig prale af at være den første i Skandinavien, der på daglig basis får besøg af verdens største passagerfly.

Det sker, når Emirates' Airbus A380 efter planen lander i lufthavnen klokken 12.20 og letter igen klokken 14.20 - en ankomst og en afgang, der skal være fast dagligt fremover.

Dermed bliver ruten mellem København og Dubai den første, hvor det enorme dobbeltdækkerfly har sin faste gang i København.

615 sæder
Ud over at flyet i udgangspunktet er verdens største fly, er det fly, der lander i København helt særligt, fordi det har flere sæder end de normale udgaver af kæmpeflyet, og der er dermed det fly i verden, der har flest sæder. Helt præcis 615 passagerer er der plads til i det fly, der tirsdag indfinder sig i København.

- Det skyldes simpelthen, at man normalt har first class på A380'eren, men det kan Emirates ikke sælge på en rute til en socialdemokratisk destination som København, så derfor sætter de nu et fly ind uden first class. For de håber, at de sagtens kan sælge en pokkers masse economy-pladser, siger Andreas Krog, der er ansvarshavende redaktør på flysitet check-in.dk, til Ekstra Bladet.

Sådan bygges en A380.

Flyet har dog stadig business class, som udgør i alt 58 ud af de 615 pladser. De er placeret i den ene ende af øverste etage, hvor der desuden er en lounge med bar, hvor man kan strække benene og tale med de øvrige passagerer.

Introduktionen af det nye kæmpefly betyder ikke blot, at der nu er knap 1500 flere hver uge, der kan rejse til Dubai enten som endedestination eller som mellemlanding, men også at rejsen har fået en oplevelse mere undervejs.

Emirates' første A380 blev leveret i 2008. Nu har selskabet 65 i flåden - og 75 mere er allerede bestilt. (Foto: AP)
Emirates' første A380 blev leveret i 2008. Nu har selskabet 65 i flåden - og 75 mere er allerede bestilt. (Foto: AP)

- Nu er der en del mennesker, både flynørder og almindelige mennesker, som har muligheden for at flyve med det fly, som de har hørt så meget om, siger Andreas Krog.

Populært fly
Han fortæller, at selvom flyet i mange lande snart har været i brug i et årti, er der stadig en stor interesse for at flyve med det.

- Jeg snakkede med en række flyselskaber sidste år, som fortalte, at der stadig er interesse for A380. Air France har for eksempel tre daglige afgange til New York fra Paris, og den af de tre afgange, som bliver fløjet med 380'eren, er stadig den, der bliver booket hurtigst

- Og der er heller ikke nogen tvivl om, at det vil være tillokkende for mange at flyve med 380'eren for at komme til Sydøstasien frem for at flyve med et almindeligt fly hos Thai Airways, siger han.

Andreas Krog har selv flere gange fløjet med Airbus A380, og han fortæller, at selvom det i bund og grund er en almindelig flyvetur, så er det alligevel en speciel oplevelse.

- Flyet er meget støjsvagt, og så er det jo meget stort, og nogle gange mærker man næsten ikke, at man flyver, fordi det er sådan en stor skude, man bevæger sig på. Jeg har siddet inde midt i kabinen og havde en fornemmelse af, at jeg pludselig var i Kina. Der var ikke den samme fornemmelse af at flyve, som i andre fly, fortæller han.

Dobbelt indgang
I forbindelse med at det enorme fly skal lande i og lette fra Københavns Lufthavn, har lufthavnen været nødsaget til at udvide den ene af lufthavnens to hovedbaner, så den nu er fire meter bredere i hver side. Derudover er lufthavnens 'Finger' C blevet indrettet med to jetbroer, hvilket er nødvendigt for at betjene en Airbus A380. Det betyder, at passagererne kan gå ind i to etager.

- Da jeg fløj med Lufthansa på business class på første sal så jeg ikke cockpittet, og jeg så ikke de 400 mennesker på economy, der sad i stueetagen. Så for mig var det lidt som at køre i en bus til Kina med de 100 andre passagerer, der sad lige rundt om mig. Så det er lidt sjovt, fordi den er så stor og bliver inddelt i så mange sektioner, fortæller Andreas Krog.

Airbus A380 var for første gang på et kortvarigt visit i København i september 2010, da Københavns Lufthavn var en mellemlanding som en del af en promoveringstur for Lufthansa. Det er dog først nu, at flyet har København som en fast destination.

Klik dig rundt i grafikken herunder for at læse mere om Airbus A380.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

76 kommentarer
Vis kommentarer