Nu ligger ankomsten fast: Putins gigantiske ubåd på vej mod Danmark

Fredag kan heldige danskere få verdens største atom-ubåd at se

Den russiske atomubåd TK-208, også kendt Dmitryi Donskoi, er på vej mod Danmark.

Ved du noget - skal du ud at se ubåden? Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk

Der er efter flere måneder nu sat endelig dato på, hvornår den gigantiske, russiske atom-ubåd Dmitry Donskoy sejler ind i dansk farvand. Det oplyser Værnsfælles Kommando på deres hjemmeside.

- Der har været meget stor interesse fra medierne om, hvornår vi forventer, at i særdeleshed ubåden Dmitry Donskoy passerer gennem Storebælt, siger oberst Søren Wilhelm Andersen, der er chef for nationale operationer i Værnsfælles Forsvarskommando.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Creative Commons Samfund - 18. jul. 2017 - kl. 14:31 Verdens største atom-ubåd med kurs mod Danmark: Vi er på vej

Fredag
Forsvaret er via den russiske ambassade i København blevet varslet om, at i alt fire russiske skibe, Dmitry Donskoy, Piotr Velikiy og to slæbebåde, sejler gennem dansk farvand på deres vej til Østersøen på fredag.

Flådeenheden forventes at skulle deltage i festligholdelsen af 100-årsjubilæet for den russiske flådes oprettelse 30. juli.

Interaktivt element

Ifølge Forsvaret er der ikke noget usædvanligt i, at russiske flådefartøjer passerer gennem Storebælt. Det sker med jævne mellemrum helt udramatisk og efter internationale regler for uskadelig passage.

Der er særlige regler, som kræver at ubåden eksempelvis sejler i overfladen og skal holde sig til de faste sejlrender i bælterne. Samtidig er det heller ikke tilladt at holde pauser i sejlladsen eller ligge til.

- Vi gør som regel det, at vi sender et af vores patruljefartøjer ud for at hilse på de fremmede fartøjer, så de er klar over, at vi ved, at de er her. Det er en del af vores faste suverænitets-håndhævelse. Og det vil vi også gøre denne gang, siger Søren Wilhelm Andersen.

Onsdagen igennem har et danske patruljeskib ligeledes fulgt en kinesisk task force, som også skal deltage ved paraden ved Sankt Petersborg.

Interaktivt element

Atomdrevne skibe
Dmitry Donskoy og det kæmpe krigsskib Piotr Velikiy er atomdrevne og er nogle af den russiske flådes største skibe.

- Som med alle andre fartøjer holder vi øje med, hvordan de bevæger sig. Men russerne er dygtige søfolk, og så længe de overholder reglerne og ikke umiddelbart udgør nogen fare for nogen, så hverken kan eller skal vi gøre noget under deres uskadelige passage igennem dansk farvand, siger Søren Wilhelm Andersen.

Onsdag ville Forsvaret ikke ud med en præcis position på den kinesiske task force, da nysgerrige borgere i fiskekuttere kan forstyrre sejladsen. Ligeledes opfordrer Søren Wilhelm Andersen al civil skibstrafik til at holde 'behørig afstand' til de store skibe under deres gennemsejling.

39 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen