Nu lukker Nordkorea underjordisk atomcenter - eller gør de?

Journalister fra hele verden er inviteret til at overvære lukningen af Nordkoreas prøveområde for atomvåben i næste uge

Luftfoto fra april 2018 af atomanlægget ved Pyung-ri. Foto: AP
Luftfoto fra april 2018 af atomanlægget ved Pyung-ri. Foto: AP

Onsdag, torsdag eller fredag i denne uge kan blive historisk.

En af de dage har Nordkorea bebudet, at de vil lukke verdens sidste underjordiske testcenter for atomvåben, som er placeret ved bjerget Matap.

Hvilken dag det bliver, kommer an på vejret, da lukningen kommer til at foregå under international bevågenhed og deltagelse af journalister fra hele verden.

Foto: AP Vi anbefaler Stort overblik: Sådan ville en krig mellem Nordkorea og USA se ud

Atom-kollaps
Ifølge de nordkoreanske myndigheder vil de fjerne alle research-faciliteter og sprænge alle indgange til det underjordiske anlæg.

Journalisterne bliver indkvarteret i byen Wonsan og derfra transporteret ud til atom-anlægget med et særtog, skriver nyhedsbureauet AP.

Nordkorea har foretaget seks underjordiske atomprøvesprængninger siden 2006. Alle sammen er foregået i anlægget i Matap-bjerget. Den seneste blev foretaget i september og inkluderede ifølge nordkoreanske myndigheder en hydrogenbombe.

Ifølge Nordkoreas leder, Kim Jong Un, så lukker landet anlægget, fordi er nået tilstrækkeligt langt i udviklingen af deres atomvåben, så yderligere prøvesprængninger er unødvendige.

En udtalelse flere eksperter dog har sået tvivl om. Ligesom flere observatører har påpeget, at den virkelige grund til lukningen skulle være, at anlægget skulle være kollapset ved den sidste atomprøvesprængning i september.

Ifølge en professor ved Den amerikanske sammenslutning for videnskabsmænd, så foregår nedrustningen ikke efter de officielle foreskrifter i og med at de inviterede vidner er journalister og ikke videnskabsmænd. De har således ingen professionel baggrund for at verificere at anlægget er demonteret.

Foto: AP Vi anbefaler Stort overblik: Sådan ville en krig mellem Nordkorea og USA se ud

Har lukket testcenter ned en gang før
Skeptiske røster fødes også af fortidens brudte løfter. I 2008 stod international presse nemlig også klar og dækkede begivenheden, da Nordkorea i 2008 væltede 20 meter højt køletårn på deres atomanlæg Yongbyon, som producerede plutonium.

Det var angiveligt første skridt i en bebudet atom-afrustning og resulterede i, at USA lettede på sanktions-presset og fjernede Nordkorea fra terror-liste.

Kort tid efter vendte Nordkorea dog på en tallerken og anlægget i Yongbyon havde ikke taget mere skade, end at plutonium-produktionen hurtigt kunne genoptages.

37 kommentarer
Vis kommentarer