Nu må de levende besøge New Yorks værste kirkegård

For første gang har familier til de døde på Hart Island fået lov at besøge øens massegravene

Følg Samfund

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Laurie Grant ventede 22 år. Først sidste søndag opnåede hun det, hun har kæmpet for i årevis. At få lov at besøge sin datters grav.

For for første gang nogensinde har en civil retssag banet vejen for, at pårørende til folk begravet på de dødes ø, Hart Island i New York'er-bydelen Bronx, kan besøge deres gravsteder.

Eller rettere gravpladser. For Hart Island er ikke kun den isolerede, dystre og uhyggelige endestation for over en million mennesker, der siden 1881 er blevet begravet her. Det er også New Yorks største skattefinansierede kirkegård og USA’s største Potter’s Field - en gravplads for byens ukendte eksistenser, hjemløse og fattige samt tusindvis af små babyer og dødfødte.

Alle lagt i kæmpe massegrave - babyer der stables i 5 kister høje og 10 kister brede grave - fordi ingen vil kendes ved dem, ikke har noget familie, eller den familie de har ikke har gjort krav på dem eller har haft råd til at betale for begravelsen.

- Der stod en høj sten, som markerede området. Så i det område ligger 1000 børn og babyer begravet. Også min datter. Det var underligt i starten, fortæller Laurie Grant til Ekstra Bladet.

I årevis har øen været forbudt land for offenligheden. Stort set forbudt land for de levende - dem som sørger over de døde. Det er faktisk kun fanger fra det berygtede Rikers Island Fængsel i New York, som har adgang til øen. Det er nemlig dem, der tjener 50 cent i timen på at grave massegravene.

Men sammen med Rosalee Grables, der for første gang kunne besøge sin mors massegrav, var Laurie Grant om bord på den den første færge, der under bevogtningen fra fangevogtere, sidste søndag blev sejlet til Hart Island, hvor hun blev genforenet med sin datter.

Læs hele Laurie Grant og Rosalee Grables historie og se unikke billeder fra 'de dødes fængsel' Hart Island i vores EKSTRA-univers.

New Yorks dystre hemmelighed: Velkommen til massegravenes ø  

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind