Nu skal Nykredit forklare sig for Folketinget

Nykredit inviterer Folketingets erhvervsudvalg til en gennemgang af sit kapitalbehov

Arkivfoto: Jens Dige
Arkivfoto: Jens Dige
Følg Samfund

 

Realkredit-instituttet Nykredit og og Totalkredit er løbet ind i en god gammeldags shitstorm.

Og nu skal de forklare sig til Folketingets erhvervsudvalg. Det oplyser realkredit-kæmpen i en pressemeddelse.

På fredag har erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) indkaldt partierne bag bankpakkerne til drøftelser om de stigende bidragssatser. Mødet vil foregå bag lukkede døre og under fortrolighed, da der vil blive gennemgået fortrolige og forretningsfølsomme oplysninger.

Invitationen kommer efter, at flere politikere har krævet åbenhed fra Nykredit. De har blandt andet bedt om svar på, hvorfor realkredit-gribbene mener, at det er nødvendigt at hæve de bidragssatserne.

- Vi kan forstå, at Folketingets erhvervsudvalg efterspørger en grundig gennemgang af vores kapitalbehov. Det giver vi dem selvfølgelig gerne - de skal være meget velkomne. De omfattende kapitalkrav vil selv i en minimumsversion udfordre os væsentligt. Vores vurdering er lige, at vi skal ud og finde omkring 25 milliarder kroner ekstra., siger Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, i en pressemeddelelse.

- Vi kan enten løse den udfordring ved at skære drastisk ned på vores forretning. Det vil betyde dårligere lånemuligheder for vores kunder – og det vil især gå ud over landdistrikterne. Det vil også betyde markant højere bidragsstigninger, end dem vi annoncerede forrige måned. Alternativet er at børsnotere Nykredit og gennemføre en bidragsstigning, der ikke er nær så høj, som den ellers ville have været. Tallene bag disse overvejelser fremlægger vi gerne for erhvervsudvalget, siger Michael Rasmussen.

Nykredit og Totalkredit begrunder de øgede bidragssatser med, at de er nødt til at have tilført ekstra kapital, hvis de skal kunne leve op til fremtidige kapitalkrav. Ifølge Nykredit skal man skaffe mindst ti milliarder kroner inden 2019.

Tidligere har Socialdemokraterne, De Radikale, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti opfordret på det kraftigste til, at Nykredit fremlægger dokumentation for beslutningen om at hæve bidragssatserne.

Sæt gang i processen
Erhvervsordfører Morten Bødskov (S) har tidligere sagt, at han ikke bryder sig om, "at man forsøger at tørre regningen af på Christiansborg, Bruxelles og Basel, hver gang man hæver en bidragssats, uden at man fremlægger dokumentation for, om det forholder sig, som man siger".

- Det er det, vi vil kræve af Nykredit og hele sektoren nu. Og hvis de ikke selv vil gøre det, må vi bede ministeren om at sætte sig i spidsen for, at vi får den proces sat i gang nu, siger Morten Bødskov til Berlingske.

Nykredit har indtil nu ikke ønsket at fremlægge et regnestykke, hvor man redegør for sammenhængen mellem prisstigningerne og kapitalpolstringen.

Men Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, skriver i en mail til Berlingske, at "enhver offentlig myndighed, der ønsker at gennemgå vores tal og begrundelse, skal være velkommen".

Erhvervsudvalget er inviteret til klokken 9.00 på Kalvebod Brygge 1-3 i København.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+