Nu skal vi bombe IS: Flertal sender kampfly til Syrien

Danmark skal bruge 280 millioner på at sende kampfly og specialstyrker til Syrien og Irak. Men det kan blive en kompliceret mission, mener militærekspert

Tilbage i november sagde Udenrigsminister Kristian Jensen (V), at han var klar til at sende F16-flyene af sted igen

Der bliver både sendt F16-kampfly, specialoperationsstyrker og et transportfly til kamp mod IS i Irak og Syrien. Det stod klart fredag kort før middag, efter en bred kreds af partier har givet opbakning til regeringens forslag om at forstærke Danmarks militære bidrag til indsatsen mod IS. Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

- Regeringen ønsker at intensivere kampen mod terrororganisationen ISIL (Islamisk Stat, red.). Vi bliver nødt til målrettet og med stor kraft at bekæmpe ISIL, der skruppeløst terroriserer og dræber uskyldige mænd, kvinder og børn, udtaler statsminister Lars Løkke Rasmussen i meddelelsen.

Fra midten af 2016 vil der være omkring 400 danske soldater, inklusive piloter, specialstyrker og støttepersonel indsat mod den militante bevægelse i de to nabolande.

Det er omtrent en fordobling af den nuværende indsats i Irak, men der er altså også opnået enighed om at udvide mandatet til at gælde Syrien. Prisen bliver 280 millioner kroner for missionen, lyder vurderingen.

Fire F-16-kampfly skal være operationelle, mens tre er i logistisk reserve i både Irak og Syrien fra sommeren 2016 og seks måneder frem. Desuden indsættes et transportfly i hele operationsområdet.

Der indsættes op mod 60 specialstyrker, hvis opgaver indledningsvist er at træne, rådgive og støtte irakiske styrker.

Se også: Danmark skal nu med i 'den moderne histories dummeste krig'

Anderledes end Irak

Danmark sendte i 2014 kampfly på en et-årig mission i Irak, som står nu klar til at bekæmpe IS i det borgerkrigsramte Syrien. Men missionen i Syrien er en noget anderledes opgave, end den man udførte i Irak. Det vurderer Johannes Riber Nordby, som er militæranalytiker ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

- Målet er det samme, og det er at bekæmpe Islamisk Stat. Men det adskiller sig politisk, fordi vi i Irak var inviteret af den irakiske regering. Vi er jo ikke inviteret af Assad i Syrien. Så det argument, man sandsynligvis vil bruge, er, at det ikke er et angreb på Syrien, men det er bekæmpelse af en organisation i Syrien, siger Johannes Riber Nordby.

Et andet element, som også komplicerer missionen, er russernes tilstedeværelse. Men der er allerede en koalition mellem amerikanerne og russerne omkring luftrummet, og det er betryggende i den sammenhæng, mener analytikeren.

- Men russerne var jo ikke i Irak, så der er selvfølgelig en anden part i den her konflikt.

Også de mange oprørsgrupper er med til at danne et anderledes trusselsbillede i Syrien. Og så står de danske soldater også over for nogle nye opgaver.

- Hvis det er meningen, at de specialtropper de skal skaffe efterretninger, skal guide mål ind eller guide fly ind til at bekæmpe bestemte mål, så er det også en ny mission for dem, siger Johannes Riber Nordby.

I Irak var der indsat syv fly samt 140 mand i missionen, hvor flyene havde hovedsæde i Kuwait, der grænser op til den sydlige del af Irak. De blev dog trukket hjem i oktober efter at have kastet 500 bomber.

Ikke nødvendigvis farligere
Flere eksperter har udtrykt bekymring for at sende kampfly og specialstyrker til Syrien, netop fordi missionen er meget anderledes end den i Irak. En af disse er professor og militærforsker ved Københavns Universitet Mikkel Vedby Rasmussen.

- Missionen har en helt anden storpolitisk risikoprofil end dem, vi har sendt ud de seneste 10-15 år. Der er en trussel fra både IS og Assad, men ikke kun fra dem der er også en risiko fra det russiske luftvåben, og selv om koalitionen har gjort sit bedste for at mægle over for russerne, taler vi jo altså om fly, der flyver meget, meget stærkt og har meget store bomber, så risikoen for, at et eller andet kan gå galt, er til stedet, siger han til Berlingske.

Den vurdering er Johannes Riber Nordby dog ikke helt enig i. Han vurderer ikke fly-situationen til at være ’ret meget farligere’.

- Jeg er helt bekendt med, at russerne har antiluftmissiler til at stå nede i området. Men nu har russerne jo ikke skudt nogen fly ned endnu, hverken amerikanske, britiske, franske eller australske, som allerede flyver derinde. Og det har russerne heller ikke interesse i overhovedet, tværtimod, for den forhandling, der er lige nu om Syriens fremtid, der har russerne fat i den lange ende. De er ikke interesseret i en eskalering. Selvfølgelig kan alt ske ved et uheld, siger analytikeren.

283 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere