Nu skriver Skat til 800.000 danskere

Skattestyrelsen kontakter dem, der fortsat ikke har tjekket deres årsopgørelse - det giver svindlere mulighed for at narre dig med falske beskeder

Få flere gode råd om, hvordan du beskytter dig mod digitale svindlere i Ekstra Bladets Helpdesk, der i mandags netop handlede om cybersikkerhed. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Fra i dag og de kommende dage vil godt 800.000 danskere få en mail og i nogle tilfælde en sms fra Skattestyrelsen. Og denne gang er det altså Skattestyrelsen, som er afsenderen, og ikke en bebumset hacker i kælderen hjemme hos sin mor.

I hvert fald når det gælder de mange ægte beskeder, som Skattestyrelsen sender ud for at få udvalgte skatteydere til at tjekke deres årsopgørelse eller tage stilling til nogle punkter i opgørelsen.

Skattepenge er på vej

De mange skatteborgere, der skal have penge tilbage, får pengene fra på fredag 3. april.

Skattestyrelsen skriver dette om udbetalingen på sin hjemmeside:

Vi udbetaler overskydende skat til din NemKonto fra den 3. april 2020. I nogle tilfælde tager det dog længere tid, før pengene udbetales.

Det er fx, hvis du mangler at udfylde oplysningsskema, ved større overskydende skat eller hvis du eller din ægtefælle har gæld til det offentlige, som skal modregnes.

Vi skal være helt sikre på, at modregningen i de overskydende skatter sker på et lovligt grundlag. Derfor gennemgår vi din gæld, inden vi udbetaler pengene. Vi kan desværre ikke sige, hvornår vi behandler din sag, eller fremskynde udbetalingen af dine penge, hverken hvis du ringer ind, eller hvis du hurtigt betaler gælden.

Samfund IT-sikkerhedsekspert: Sådan stopper du cybersvindlere

Svindlere følger med
Skattestyrelsenadvarer danske netbrugere om, at bølgen af beskeder fra myndighederne ofte udløser en lignende bølge fra svindlere.

Derfor skal man som netbruger fortsat være kritisk over for beskeder, der ligner noget fra Skattestyrelsen, selvom der altså de kommende dage kommer mange 'rigtige' beskeder.

Herunder kan du se nogle af de typiske spor i en mail eller sms, der skal få dig til at slette beskeden.

Sådan spotter du falske mails og sms'er. Video: Skattestyrelsen

Trick 1: Falsk sms

Ifølge Skattestyrelsen er der særligt tre ting, du kan afsløre en falsk sms på: Hvis der står et beløb, hvis links er forkortet, og hvis domænet, der henvises til, ikke er det officielle som fx skat.dk.

Grafik: Skattestyrelsen
Grafik: Skattestyrelsen
 

Trick 2: Falsk mail

Rådene om, hvordan du spotter en falsk sms, går igen, når det gælder beskeder, du får i en mail.

Her kan også falske telefonnumre, sproglige fejl og stavefejl afsløre, at noget er galt. Det gælder ligeledes beskeder om, at du 'lige skal bekræfte dine kontooplysninger' for at få dine skattepenge tilbage. Det ville Skattestyrelsen aldrig bede dig om at gøre på denne måde.

Grafik: Skattestyrelsen
Grafik: Skattestyrelsen

Teknologi Sådan narrer du svindlerne

Trick 3: Falsk hjemmeside

Hvis svindlerne alligevel får dig til at klikke på deres links i en sms eller mail, ender du typisk på hjemmesider, der ligner Skattestyrelsens.

Men igen kan du - udover på de mærkelige krav om at aflevere NemID-koder, kreditkortdata eller andre private data - afsløre siden ved, at den ikke har skat.dk eller andre officielle danske hjemmesider som adresse.

Grafik: Skattestyrelsen
Grafik: Skattestyrelsen
 

Løsninger: Det kan du gøre

Uanset om du tror, at beskeder, der kommer fra Skattestyrelsen de kommende dage, er ægte eller falske, kan du sikre dig ved at lade være med at klikke på links og gå direkte ind på fx skat.dk.

Gør du det, er du sikker på, at du ikke ender på falske hjemmesider eller risikerer at inficere din computer med malware.

Vær også opmærksom på at svindlere kan finde på at ringe til dig eller ligefrem opsøge særligt ældre og svage borgere. Afvis dem og ring i de værste tilfælde til politiet på 114 - eller i en nødsituation til 112 - hvis du oplever den opsøgende form for svindel, som andre i dit lokalområde kan blive de næste ofre for.

Du kan få flere råd her.

– Nogle gange drømmer jeg, at jeg møder ham i døren og afviser ham. Det er sindssygt ubehageligt, fortæller Gorm i dag om den falske bankmand, der en dag ringede på. Foto: Aleksander Klug Krimi Snydt med NemID: Falsk bankmand mødte op hos Gorm

Her er de ægte adresser

skat.dk: Vejledning og selvbetjeningsløsninger for alle styrelser

sktst.dk: Skattestyrelsen

toldst.dk: Toldstyrelsen

vurdst.dk: Vurderingsstyrelsen

gaeldst.dk: Gældsstyrelsen

motorst.dk: Motorstyrelsen

ufst.dk: Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

adst.dk: Administrations- og Servicestyrelsen

Kilde: Skattestyrelsen