Annonce:
Annonce:

Nu står Andreas' raket: Tjek lige udstødningen

Den højteknologiske kanonkonge, Andreas Mogensen, får stærke kræfter i ryggen, når han sendes ud i rummet

Her er udstødningen til Sojuz-raketten, hvor 300 tons brændstof fyres af på onsdag. AP Photo/Dmitry Lovetsky)
Her er udstødningen til Sojuz-raketten, hvor 300 tons brændstof fyres af på onsdag. AP Photo/Dmitry Lovetsky)
Annonce:
Følg Samfund

Raketten står klar, mor er nervøs og Danmark tæller ned.

Tidligt i morges stod den 50 meter høje Sujoz-raket oprejst på det russiske rumcenter Bajkonur Kosmodromen i Kasakhstan. Om mindre end to dage skyder 300 tons brændstof den første dansker ud i rummet.

 

Den 38-årige Andreas Mogensen har været igennem seks års træning og fået pladsen på den internationale mission foran 8000 andre kandidater.

De store hjælperaketter på rumfartøjet tændes fem sekunder før selve affyringen klokken 06.37 onsdag dansk tid. Efter kun to minutter er danske Astro-Andreas i 40 kilometers højde, og godt otte minutter efter affyringen er han vægtløs. 220 kilometer fra jorden.

Danmarks første astronaut: Jeg har altid troet, at jeg kunne

Annonce:

Der er sendt 499 raketter ud i rummet fra Baikonour, og Andreas' mission bliver derfor nummer 500. De er forberedt på alt. Også hvis det går galt.

Bekymret mor
De danske medier følger opsendelsen tæt, og TV2 har snakket med Andreas' mor, som lige nu venter i Kasakhstan.

- Især hans mor begynder nu at blive lidt bekymret, fortalte hun mig. Hun sagde, hun syntes, det var fint nok, at hun har en søn, der udlever sin drøm, han har haft, lige siden han var barn, siger TV 2' korrespondent Jesper Steinmetz fra Kasakhstan.

- Men hun ærgrer sig lidt over, at han netop havde dén barnedrøm, for hun er lidt urolig for det, der skal ske om to døgn, siger Jesper Steinmetz.

På vej. Foto: AP.
På vej. Foto: AP.
 

Fra drengedrøm til virkelighed: Andreas er Danmarks første astronaut

Drengedrøm
Andreas Mogensen er 2. pilot på turen med to andre astronauter, og han skal i alt tilbringe ti dage i rummet. Hele rejsen har netop været en drengedrøm for danskeren.

Annonce:

- Det starter så langt tilbage, at jeg ikke helt kan huske hvornår. Jeg gik i tredje klasse i Danmark og derefter flyttede min familie til Californien, og så var det i fjerde eller femte klasse, hvor jeg første gang lærte om Nasa og de amerikanske astronauter, sagde Andreas til Ekstra Bladet.

- Jeg blev fanget af eventyret med at sætte sig om bord i en kæmpe raket og blive skudt ud i rummet med en enorm fart, være vægtløs og gå på rumvandring. Hver gang jeg havde mulighed for selv at vælge et emne eller et fag i skolen, så valgte jeg altid et rum-tema.

ISS kredser for højt og forkorter dansk astronaut-mission

Datteren peger op
'Derhjemme' har Andreas en kone og en datter på knap to år. Hans kone er i Kasakhstan for at sige farvel til Andreas, når kan skal skydes op. Men datteren er endnu for lille til at komme med, selv om hun på sin egen måde forstår, hvad hendes far skal.

- Hun kan genkende logoet på min rumdragt, og når vi spørger hende, 'hvor skal far hen?', peger hun op i himlen. Men jeg ved ikke, hvor meget hun forstår, sagde Andreas til Ekstra Bladet.

Forbløffende billede: Kæmpe tyfon set fra rummet

Annonce:

Idiot-arbejde
I dagene op til har Andreas travlt med de sidste detaljer og så også lidt idiot-arbejde.

Før selve affyringen skal Andreas også deltage i et spøjst russisk ritual. På vej hen til raketten skal astronauterne ud af bussen for at tisse på baghjulet. Det er en tradition som blev skabt ved affyringen af den første mand i rummet, Jurij Gagarin, i 1961.

Andreas skal også se den russiske film 'Ørkenens hvide sol' aftenen før opsendelsen, som en del af russernes rum-ritual.

AP Photo/Dmitry Lovetsky)
AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Tror på liv i rummet
- I dag kender vi til i hvert fald 1000 andre planeter i vores galakse. Jeg synes, det ville være rigtig underligt, hvis der ikke var opstået liv andre steder, sagde Andreas Mogensen til DR.

- Jeg ser frem til bare at se ned på jorden. Det tager cirka 90 minutter at flyve rundt om jorden, det bliver fantastisk, sagde Andreas Mogensen.

Man kan læse meget mere om den første dansker i rummet og hele missionen på rumrejsen.dk, hvor man også kan se et ur, der hele tiden tæller ned til affyringen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

DAGENS EB+

Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: