Nu starter opsætning af hegn til 80 millioner kroner

Det afsløres torsdag, hvem der skal opføre det knap 70 kilometer lange vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse

Vildsvin som dette skal forhindres i at bringe den frygtede afrikanske svinepest med sig til Danmark. Derfor påbegyndes om få uger opsætningen af et knap 70 kilometer langt hegn langs den dansk-tyske grænse. Foto Ritzau Scanpix/Morten Juhl
Vildsvin som dette skal forhindres i at bringe den frygtede afrikanske svinepest med sig til Danmark. Derfor påbegyndes om få uger opsætningen af et knap 70 kilometer langt hegn langs den dansk-tyske grænse. Foto Ritzau Scanpix/Morten Juhl

Efter et otte måneder langt tilløb er der nu udsigt til, at opsætningen af et 68 kilometer langt vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse til en anslået pris på knap 80 millioner kroner sættes i gang.

- Hvis vejret ikke inden da har ændret sig så markant, at det ikke kan lade sig gøre, forventer vi, at den første stolpe graves ned midt i januar næste år, siger Bent Rasmussen, statsskovrider i Naturstyrelsen og projektchef for opførelsen af hegnet, til Ekstra Bladet.

Torsdag forventer Naturstyrelsen således at kunne underskrive en aftale med det firma, som får ordren til en værdi af i omegnen af 50 millioner kroner, erfarer Ekstra Bladet. Inden da har bygherren på opgaven - Naturstyrelsen - fået grønt lys til opsætningen via Miljøstyrelsen, aftaler med den danske og tyske stat og i alt 80 lodsejere og efter et EU-udbud, som nu er afsluttet.

- Jeg mener, at vi med god grund kan sige, at de 80 private grundejere (lodsejere) har fået en meget fair behandling, siger Bent Rasmussen med henvisning til, at lodsejerne langs grænsen alle har fået erstatning svarende til, at de skulle afgive deres jord.

Det er dog ikke tilfældet, idet vildsvinehegnet kun opsættes midlertidigt og på en måde, så lodsejerne stadig kan råde over jorden, men selvfølgelig med de gener, hegnet kan medføre.

Flere vildsvin i grænseområdet

Det halvanden meter høje hegn forventes at stå færdigt næste efterår. Selv om flere interesseorganisationer, såsom Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening har påklaget opsætningen af hegnet til EU, så har disse klager ikke standset processen, fordi de ikke har opsættende virkning.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger holder den totale pris for hegnet sig et pænt stykke under de i alt knap 80 millioner kroner, som der blev budgetteret med i foråret.

Ekstra Bladet besøgte i foråret flere af de lodsejere, som berøres af vildsvinehegnet. Her en af dem personificeret ved Gerhard Asmussen, som står på en grænsebro mellem sine marker på begge sider af grænsen. Foto Christer Holte
Ekstra Bladet besøgte i foråret flere af de lodsejere, som berøres af vildsvinehegnet. Her en af dem personificeret ved Gerhard Asmussen, som står på en grænsebro mellem sine marker på begge sider af grænsen. Foto Christer Holte

- Vi har generelt været godt tilfredse med processen og planlægningen frem til nu, siger Bent Rasmussen.

Mens opsætningen af det heftigt debatterede hegn således nærmer sig sin begyndelse, er antallet af vildsvin med risiko for at bære på afrikansk svinepest ikke faldet.

Trods en intensiveret jagt på vildsvin vurderer Naturstyrelsen, at der er omkring 100 vildsvin i Sønderjylland. Det skal holdes op imod, at der er nedskudt 46 i år, men alligevel er det ikke lykkedes at nedbringe antallet i kølvandet af forårets fokus på risikoen for afrikansk svinepest.

Jægere skyder dem om natten

Naturstyrelsen, der har opgaven med at overvåge og skyde vildsvinene, vurderer, at der lige nu er omkring 100 vildsvin i Sønderjylland. Dermed er antallet på samme niveau som for et år siden. Det på trods af, at der er igangsat flere initiativer for at fjerne vildsvinet fra den danske natur af frygt for den afrikanske svinepest, der kan koste landbruget en eksport på omkring 11 milliarder kroner om året. Danske jægere har siden marts fået lov at jage vildsvinet om natten, og det har indtil videre resulteret i 46 nedskudte svin i 2018.

- Vi kan jo konstatere, at der er kommet flere til i løbet af året. For der er blevet aflivet 46 styk. Vildsvinene har fået smågrise, så hvis vi slet ikke havde gjort noget, ville mængden bare have vokset, siger Inger Gillesberg, der er lokal skovrider ved Naturstyrelsen, til Jydske Vestkysten.

Esben Lunde Larsen forsvarede tirsdag aften, hvorfor et hegn skulle placeres langs den dansk-tyske grænse. Foto: Christer Holte. Dansk politik - 3. apr. 2018 - kl. 21:47 Landbrugets gode ven

Landmand og svineavler Hans Peter Asmussen fra Pebersmark ved den dansk-tyske grænse mener ikke, at et vildsvinehegn vil gøre nogen som helst forskel i forhold til at forhindre afrikansk svinepest i at nå til Danmark. - Det er vigtigere, at EU snart indser, at vi er nødt til at få et land som Rusland med i EU, så vi kan have en bedre dialog med dette store land om blandt andet inddæmningen og behandlingen af svinepest, påpeger Hans Peter Asmussen. Foto Christer Holte Samfund - 3. apr. 2018 - kl. 12:42 Her vil Esben Lunde bygge 70 km hegn: - Spild af penge!

1 af 5 Her et billede af en flok vildsvin i Skandinavisk Dyrepark. Foto Jan Dagø
2 af 5 Et billede fra en drone taget i april i år lige over den dansk-tyske grænse og det område, hvorpå det halvanden meter høje hegn stilles op i det nye år. Foto Christer Holte
3 af 5 Den nu tidligere Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) var i foråret vært ved et borgermøde om vildsvinehegnet. Foto Christer Holte
4 af 5 
5 af 5 Vildsvin som dette skal forhindres i at bringe den frygtede afrikanske svinepest med sig til Danmark. Derfor påbegyndes om få uger opsætningen af et knap 70 kilometer langt hegn langs den dansk-tyske grænse. Foto Ritzau Scanpix/Morten Juhl
197 kommentarer
Vis kommentarer