Nu vil frivillige hjælpe Brian: Det er overvældende

Brian Bithsz med muskelsvind har tidligere fortalt om, at han ikke må betale sine hjælpere for at tage med ham på ferie. Nu træder flere frivillige danskere til

(Video: Per Rasmussen)

Ekstra Bladet kunne søndag fortælle historien om 33-årige Brian Bithsz med muskelsvind, der hjertens gerne vil på et fem-dages ophold på et feriecenter i Jylland i hans ferie til sommer. Det kan han dog ikke komme, fordi en regel fra sidste år slår fast, at handicappede personer ikke må betale deres faste kommunale hjælpere for at tage med dem.

Brian Bithsz har muskelsvind og vil bare gerne en lille tur til Jylland. Han kan dog ikke få lov til at betale en hjælper for at tage med ham for kommunen (Foto: Per Rasmussen) Samfund - 11. apr. 2015 - kl. 23:59 Brian vil gerne til Jylland: Jeg må ikke betale for ferie

Siden har flere personer henvendt sig både til Brian Bithsz og Ekstra Bladet, fordi de gerne vil hjælpe ham på ferie. Derfor har historien nu muligvis taget en glædelig retning.

- Jamen den er i vinkel nu. Jeg har snakket med Sissel, som jo har skrevet til Ekstra Bladet, og hun kan højst sandsynligt for eksempel hjælpe mig nytårsaften, så jeg endelig kommer til fest med unge mennesker. Normalt kan mine faste hjælpere ikke hjælpe den aften, og derfor har jeg aldrig rigtig oplevet en ung nytårsfest, siger en glad Brian Bithsz.

Han skal jo også på ferie
Sissel ønsker ikke at få sit efternavn frem i den brede offentlighed.

- Det her skal ikke handle om, at jeg vil have opmærksomhed for at hjælpe Brian. Jeg synes bare, det er urimeligt, at nogle mennesker ikke kan få den hjælp, de behøver, siger Sissel til Ekstra Bladet lige inden hun og Brian Bithsz taler sammen.

Sissel har erfaring som handicaphjælper, hvilket er et stort plus for Brian Bithsz.

- Problemet har jo været, at jeg gerne må betale en fremmed for at hjælpe mig, men ikke mine faste, kommunale hjælpere, som kender mig. Det er rigtig ærgerligt, fordi det tager lang tid for en hjælper at lære mine rutiner at kende, og vi skal jo begge være trygge, siger Brian Bithsz.

Derfor har den 33-årige ikke været ude og rejse i meget lang tid.

- Nu må vi se, om Sissel og jeg kan lave en aftale. Det kommer også an på, hvad det kommer til at koste mig, for jeg er jo ikke rig, siger Brian Bithsz.

Noget tyder dog på, at økonomien nu også får et boost fra en frivillig dansker, der har læst om Brian.

Se også: Sparede op i 3 år: Nu aflyser kommunen spastiske Jacobs ferie

Indsamling for Brian
Steffen Eriksen på 28 år er også en af de mange, som synes, at handicappede fortjener at komme på ferie.

- Derfor har jeg faktisk startet en indsamling for Brian. Jeg synes, det er urimeligt og forkasteligt, at folk i fængsler kan komme på ledsaget udgang, men man vil ikke sørge for, at de sædvanlige handicaphjælpere kan blive betalt for at tage med de handicappede på ferie, siger Steffen Eriksen.

Søndag aften var der tikket 1000 kroner ind, så Brian Bithsz kan samle nok ind til eventuelt at få Sissel med som hjælper.

- Jeg er faktisk lidt overvældet. Jeg er imponeret over, at folk sådan stiller op, siger Brian Bithsz.

Minister: Bekymrende
Ekstra Bladet ville søndag gerne have spurgt socialminister Manu Sareen om, hvorfor borgere som Brian fra Lolland ikke kan få lov at betale for at få sine faste, kommunale hjælpere med på ferie. Det var dog desværre ikke muligt.

Manu Sareen sendte i januar et orienteringsbrev ud, hvor han indskærpede over for kommunerne, at de har pligt til at forbedre den enkeltes muligheder for livsudfoldelse. En undersøgelse lavet af Kommunernes Landsforening viser nemlig, at 12 kommuner slet ikke giver handicappede mulighed for at komme på ture - ikke en gang med varighed på en dag, som Brian Bithsz som maksimum for eksempel kan komme på med sine hjælpere.

- Som resultaterne af KL’s undersøgelse foreligger oplyst, kan der i de 12 kommuner være borgere, som har behov for pædagogisk ledsagelse uden for bostedet, men som ikke tilbydes dette.

- Der kan derfor være borgere, der ikke får mulighed for at få støtte til at udvikle eller vedligeholde en identitet med livsudfoldelse uden for boformens bygningsmæssige rammer. Hvis det er tilfældet, finder jeg det meget bekymrende, skriver Manu Sareen i brevet ifølge Avisen.dk.

32 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere