Nu vil Nordkorea have sin egen tidszone

Man skal stille uret en halv time mindre frem, hvis man drager til Nordkorea i fremtiden

Snart skal Kim Jong-un og resten af Nordkorea stille uret en halv time tilbage. (Arkivfoto: AP)
Snart skal Kim Jong-un og resten af Nordkorea stille uret en halv time tilbage. (Arkivfoto: AP)

Hvis du i dag skulle finde på at tage en tur til Nordkorea, skal uret skrues i alt syv timer frem, men det er snart forbi.

Nordkoreas regering har nemlig besluttet, at diktaturstaten skal have sin egen tidszone. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Nordkorea vil derfor have lavet en Pyongyang-tidszone, opkaldt efter den nordkoreanske hovedstad. Her skal klokken være en halv time mindre, end den nu er i Sydkorea og Japan.

Nordkorea fik sin nuværende tidszone sammen med Sydkorea, da Japan regerede over det samlede Korea fra 1910 til 1945.

Den nye tidszone bliver en realitet fra 15. august, og den bliver lavet for at tage afstand til tiden under japansk styre.

- De onde japanske imperialister begik så utilgivelige forbrydelser, så som at fratage Korea sin egen tidszone, mens de nådesløst nedtrampede landet med sin 5000 år gamle historie og kultur, mens de fulgte deres uhørte politik med at udslette den koreanske nation, lyder det i en meddelelse udsendt af nordkoreansk stats-tv.

Boost til Kim Jong-un
Ifølge Yan Moo-jin, ekspert i Nordkorea fra universitetet i Seoul, tyder ændringen af tidszonen på at være et skridt for at gøre Nordkoreas leder Kim Jong-un mere populær i befolkningen.

Mange koreanere - både i nord og syd - har stadig en fjendtlig holdning til Japan ovenpå kolonitiden, hvor hundrede tusinder af koreanere blev tvunget til at arbejde under slave-lignende forhold, kæmpe som frontlinje-soldater eller arbejde som prostituterede i bordeller, som var styret af det japanske militær.

Sydkorea har i sinde at beholde sin tidszone af praktiske årsager og af hensyn til international praksis.

Kan give problemer
Den nye tidszone skaber frygt for problemer ved et industriområde, der ligger i grænseområdet mellem Nord- og Sydkorea, og desuden frygtes det, at det vil give problemer i forhold til at genskabe en større fælles identitet mellem de to nationer.

Sydkorea brugte kortvarigt den 'nye' tidszone imellem 1954 og 1961. Tidszonen blev oprindeligt indført i Korea i 1908, inden Japan indførte den japanske tidszone i 1912.

Med 'halv-times'-tidszonen tilslutter Nordkorea sig et lille selskab af lande, der har en tidszone, der adskiller sig med en halv time fra andre frem for en time. Blandt andet Iran og Myanmar har også en tidszone, der adskiller sig med en halv time fra nabotidszonerne.

72 kommentarer
Vis kommentarer