Nuttet kæledyr kan gemme på fæl hemmelighed

Der er konstateret ringorm hos flere marsvin, der er blevet undersøgt. Forsker advarer mod, at børn kan smittes

Nuttet ser det ud, det lille marsvin. Men flere af dyrene bærer på ringorm, viser undersøgelse. Arkivfoto: Kåre Viemose/Ritzau Scanpix
Nuttet ser det ud, det lille marsvin. Men flere af dyrene bærer på ringorm, viser undersøgelse. Arkivfoto: Kåre Viemose/Ritzau Scanpix

Der er risiko for, at du får en ekstra gave, hvis du forærer dine børn et marsvin. Der er nemlig risiko for, at det lille, nuttede kræ gemmer på en klam hemmelighed: ringorm.

Det beretter DR på baggrund af en undersøgelse, som Gentofte Hospital og Statens Serum Institut har lavet.

Her blev 98 kaniner, hamstere og marsvin fra 17 dyrehandlere testet for ringorm. 12 ud af 32 marsvin havde sygdommen - i flere tilfælde uden det kunne ses.

Ditte Marie Saunte, klinisk forskningslektor, overlæge, PhD på Roskilde Hudafdeling, kender godt til problematikken. Hun har behandlet flere børn med infektioner fra marsvin:

- Børnene har typisk kraftige udslæt på hals og ansigt, og i nogle tilfælde udvikler infektionen sig til store sår i hårbunden, som er komplicerede at få bugt med, siger hun.

Hun opfordrer til, at man kigger sig for:

- Mennesker kan reagere lidt voldsommere, hvis de får en svamp, der normalt hører til på et dyr. Og nogle gange går der lidt tid, før man opdager, at det er en svampeinfektion. Og i den periode kan børn få lidt feber og lidt hævede lymfeknuder. Men når de så kommer i behandling, kommer håret som regel tilbage, og de bliver raske. Men der kan være nogle enkelte, der får en skaldet plet, der hvor infektionen har været.

- Og så skal man huske på, at de børn, der bliver hårdt ramt, skal igennem en hård kur med tabletter, hvor der kan være ret kradse bivirkninger, fortæller Ditte Marie Saunte.

26 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere