Ny bog: 50 eksempler på EU-gakgak – Ekstra Bladet
Samfund
Annonce:

 

Renovation af bordel, limousineservice til politikere, rejsecirkus og hestespa.

EU er gennem årene blevet kritiseret for mangt og meget, og Folkebevægelsen mod EU har valgt at fortsætte traditionen med at udgive en ny bog.

Titlen er: 50 eksempler på frås og spild i EU.

I anledning af, at EU skal vedtage nyt budget, har partiet således samlet en række af de eksempler, hvor skattepenge ifølge partiet er blevet brugt på gak-gak, og de ovennævnte eksempler er alle med i bogen.

Netop nu er der stor debat, om EU's økonomiske fremtid, hvor medlemslandene er blevet bedt om at hæfte for den gæld, der skal optages ovenpå corona.

Men Folkebevægelsen mod EU advarer mod at spytte flere penge i EU-kassen, og det er derfor, at bogen kommer nu.

Usolidarisk
- Danmark bliver kritiseret for at være usolidarisk for ikke at ville give flere penge til EU, men vi vil gerne nuancere billedet.

- Det er vigtigt at vise, at bare fordi man giver flere penge, er det ikke lig med, at pengene bliver brugt fornuftigt. Danmark har reelt ikke indflydelse på, hvordan pengene bliver brugt – det er i hvert fald meget lidt, siger Susanna Dyre-Greensite, formand, Folkebevægelsen mod EU.

 

 

Disse 50 eksempler udgør 180 milliarder kroner. Det er ikke småpenge, der rammer ved siden af, siger Susanna Dyre-Greensite, formand, Folkebevægelsen mod EU.

Susanna Dyre-Greensite, formand, Folkebevægelsen mod EU.

 

8,1 millioner kroner til sheik

'Milliardæren Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, statsminister i de Forenede Arabiske Emirater og emir i Dubai modtog alene i 2014-2015 mere end 8 millioner kroner i landbrugsstøtte fra EU.

Udbetalingen fandt sted på emirens ejerskab af to luksus heste-stutterier i Storbritannien med bl.a. egen helikopterlandingsbane, tennisbaner og en 400-millioner kroners villa. Langt størstedelen af støtten blev uddelt i form af grundbetaling. Det vil sige en støtte, der stort set belønner jordejere for bare at eje jord.[i] Sheikh Mohammed anses for at blandt de ti rigeste royale I verden.

Han har angiveligt seks koner, en samling på 100 luksusbiler og en af verdens største Yachts med en længde på 163 meter.'

Kilde: 50 eksempler på frås og spild i EU/Greenpeace

Foto: Ritzau Scanpix

 

Nuanceret
- Disse 50 eksempler udgør 180 milliarder kroner. Det er ikke småpenge, der rammer ved siden af.

- Giver det ikke en skæv debat, at I ikke har nogen positive eksempler med?

- De eksempler er nemme nok at finde.

- Hvorfor har I dem så ikke med, hvis I gerne vil nuancere debatten?

- Vi vil jo komme med en anden vinkel, end den der er nem at finde. Vi påstår ikke, at vores bog er et fuldt billede af, hvad EU bruger penge på. Men vi bringer nogle eksempler, som ellers ikke får særlig meget opmærksomhed.

Bogen bliver udgivet på partiets hjemmeside onsdag. Den vil også komme i et trykt eksemplar. Se flere eksempler fra bogen nedenfor.

 

200.000 kroner på et heste-spa

'I 2016 modtog 'Happy Horse Spa & Rehab' i alt 200.000 kroner fra EU’s landbrugsfond til etableringen af en heste-spa med et vandbånd og en vibrator.

Ifølge 'Happy Horse Spa & Rehab' kan heste-spaen bruges til  'et genoptræningsforløb i forbindelse med at hesten er skadet, men det kan også være et forløb, der er baseret på kondition, muskelopbygning, samt velvære for den enkelte hest.'

En heste-spabehandling koster 350 kroner.'

Kilde: 50 eksempler på frås og spild i EU/LAG Nord/Happy horse spa & rehab

Foto: Getty Images

 

90 millioner kroner til flybilletter på businessclass

'EU-Parlamentet bruger årligt 160 millioner kroner på flyverejser, og af dem er 56 procent flyrejser på business class. 

Det svarer til en årlig regning på 90 millioner kroner. Wouter Wolfs, der forsker i EU-administrationen ved Leuven Universitet, har udtalt, at parlamentet bør gøre op med muligheden for at få billetter på business class:

- Business class bør ikke være en mulighed for parlamentarikerne. Derimod burde det være sådan, at hvis de vil opgraderes til business class, kan de gøre det for de kontorpenge, som de får.

Det har han udtalt i Ekstra Bladet med henvisning til såkaldte blyantspenge, hvor parlamentarikerne hver måned får 32.000 kroner skattefrit til kontorhold.'

Kilde: 50 eksempler på frås og spild i EU/ Ekstra Bladet

Foto: SAS

 

78 millioner til limousinekørsel

'EU-Parlamentet bruger årligt 78 millioner kroner på limousiner, som døgnet rundt kan fragte parlamentets politikere gratis i en radius af 20 kilometer rundt om parlamentet i Bruxelles og Strassburg. Budgettet til limousinekørslen blev i 2016 hævet med mere end 50%. Bl.a. blev der afsat 866.000 kroner om året til indkøb af uniformer til limousinernes chauffører.'

Kilde: 50 eksempler på frås og spild i EU/Ekstra Bladet/EU-notat/Politico

Foto: Getty Images

 

550.000 kroner på leje af privatfly

'Efter tre års kamp lykkedes det i 2017 NGO’en Access-Info at få aktindsigt i EU-kommissærernes rejseudgifter. Rejsedokumenter afslørerede bl.a. at EU’s udenrigsminister Federica Mogherini havde brugt over en halv million kroner på en flyrejse med privatfly fra Bruxelles til Aserbajdsjan og Armenien.En flyrejse, der normalt tager omkring seks timer. Også den tidligere formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker gjorde flittigt brug af privatfly.

Bl.a. brugte han 200.000 kroner på at leje et privatfly i forbindelse med en rejse til Rom, som varede en enkelt overnatning.

Selv der i EU tales meget om at behovet for at reducere CO2-udledningen har man ikke foreløbig i sinde at reducere brugen af privatfly. Tværtimod kunne det sidste år rapporteres, at EU har hævet budgettet til leje af privatfly fra 53 mio. kr. til 80 mio. kr. for perioden 2016-2021.'

Kilde: 50 eksempler på frås og spild i EU/Acces-Info/EurActiv/Politico

 

296.000 kroner på renovation af tjekkisk bordel

'Som del af støtte til landdistrikter betalte EU-midler for renoveringen af en gammel gård i byen Pomezi 140 km øst for Prag tæt på grænsen mellem Tjekkiet og Tyskland.

Efterfølgende kom det frem, at gården blev brugt som bordel under navnet "Party night club XXX”. EU-Kommissionen gik efterfølgende ind i sagen og startede en proces med at inddrive pengene igen. Det er dog ukendt, om det lykkedes at få pengene retur.'

Kilde: 50 eksempler på frås og spild i EU/Politco/Daily Express

Foto: Getty Images

 

 

17 millioner på bizar kampagne for kartofler... med sex-appeal

'I 2015 modtog den britiske landbrugsorganisation AHDB 17 millioner kroner fra EU til en informations- og promoveringskampagne for kartofler. Kampagnen blev gennemført under den dobbelttydige overskrift ”Love Potatoes: More Than A Bit On The Side” og bestod af en række reklameannoncer på de sociale medier og på print.

Det gennemgående tema var en kartoffel iklædt solbriller, som med seksuelle undertoner skulle få forbrugerne til at se sig lun på kartofler.

En reklame viste fx kartoflen under billedteksten 'You and me. Any way you like it. I'm fat-free & easy' med en bog med titlen '51 Shades of fat freed' liggende ved sin side – en reference til den erotiske bestseller-bog og film '50 Shades Of Gray'.

En anden reklame viste en kartoffel under teksten:  'You & me. On the kitchen table in 20 minutes'.

Den primære målgruppe for kampagnen var ifølge EU 22-44 årige mødre med hjemmeboende børn.'

Kilde: 50 eksempler på frås og spild i EU/EU’s Afdelingen for forbrugere, sundhed, landbrug og fødevarer (CHAFEA)/The Sun/Facebook-side: Potatoes: More Than A Bit On The Side/

 

105.000 kroner på Champagne til EU’s vinkælder

'EU’s ministerråd brugte i 2018 alene mere end 105.000 kroner på at indkøbe champagne.[i] Ifølge udbudsmaterialet insisterede EU’s embedsmænd på, at det skulle være autentiske flasker fra Champagne-regionen i det nordøstlige Frankrig.

En opgørelse fra 2012 viste, at ministerrådets vinkælder bestod af 27.223 flasker vin fordelt på 73% rødvin, 24% hvidvin og 3% mousserende vin. EU-Kommissionens vinkælder blev samme år opgjort til 15.500 flasker vin til en samlet værdi på næsten 2 millioner kroner.'

Kilde: 50 eksempler på frås og spild i EU/Liste over specifikke kontrakter indgået af Ministerrådet I 2018/Udbudsmateriale ‘Indkøb af champagne’ /Daily Express/Politco

Foto: Anthon Unger

 

 

18 millioner kroner til promovering af frosne pommes frites

'I 2016 modtog landbrugets brancheorganisation i Flanderen i det nordlige Belgien (VLAM) knap 18 millioner kroner af EU til at gennemføre en kampagne for frosne pomfritter. Kampagnen var målrettet lande i Asien og havde blandt andet til formål at 'opbygge et positivt image af frosne pomfritter fra Europa'. Som del af kampagnen kunne man opleve maskotten og pomfrit-ambassadøren 'Mr. James Bint'med et 'license to fry!'på forskellige madmesser.'

Kilde: 50 eksempler på frås og spild i EU/Kampagnehjemmesiden/EU’s Afdelingen for forbrugere, sundhed, landbrug og fødevarer (CHAFEA)/Hjemmeside for maskot ’James Bint’

Foto: originalfries.eu

Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce: