Ny bog: PET lod bagmand for syriens-krigere gå fri

Dansk-pakistaner radikaliserede unge muslimer i Danmark, selv om PET kendte hans aktiviteter, afslører ny bog

(Foto: AP)
(Foto: AP)

I flere år kunne en bagmand i det militante islamiske miljø uforstyrret rekruttere danske syrienkrigere, selv om Politiets Efterretningstjeneste (PET) kendte til mange af hans aktiviteter.

Og selv om han i 2005 var på træningsophold hos en terrorbevægelse i Pakistan. Det skriver Politiken Søndag.

Oplysningerne fremgår af en ny bog, "Danmarks børn i hellig krig", der er skrevet af Jakob Sheikh, journalist på Politiken. Bogen udkommer torsdag og kortlægger strømmen af danske syrienfarere.

Som konsekvens kunne danskpakistaneren Shiraz Tariq som leder af den salafistiske gruppe "Kaldet til islam" radikalisere en række unge muslimer frem til sin død som kriger for Islamisk Stat i september 2013.

Det vides ikke, om PET har kendt til Tariqs træningsophold i 2005, men PET overvågede ham intenst i årene før og efter opholdet, viser blandt andet udskrifter af telefonsamtaler, som Politiken er i besiddelse af.

Det forarger Karolina Dam, mor til den 18-årige konvertit Lukas Dam, der sidste år mistede livet i kamp for Islamisk Stat efter at være blevet rekrutteret af netop Shiraz Tariq.

- Jeg forstår ikke, at vi fokuserer så meget på syrienkrigere uden at se nærmere på bagmændene. Hvis vi ikke standser folk som ham i tide, får vi aldrig fat ved problemets rod, siger hun og bakkes op af flere andre forældre.

Politiken har kendskab til mindst seks personer fra Danmark, som er rejst til Syrien for at kæmpe på direkte opfordring fra Shiraz Tariq, som også hjalp med rejsen ind i Syrien.

Shiraz Tariq var fra 2004 en central figur i det yderliggående islamistiske miljø, hvor han personligt havde forbindelser til samtlige dømte i de to danske terrorsager, Glasvejsagen og Glostrupsagen.

Af den nye bog fremgår det, at Tariq, før han selv rejste til Syrien, opholdt sig i Kashmir-provinsen i en lejr drevet af Lashkar-e-Taiba - en bevægelse, der stod bag Mumbai-angrebene og attentatplanerne imod Jyllands-Posten.

- Det overrasker mig ikke, at der findes bagmænd som ham. Men det er ganske bekymrende, fordi hans tanker nok har spredt sig i miljøet, siger Magnus Ranstorp, forskningschef for den svenske forsvarshøjskole og formand for Københavns Kommunes ekspertgruppe for antiradikalisering.

43 kommentarer
Vis kommentarer