Ny DSB-køreplan fra i dag: Halløj hvor det går

En lang række pendlere oplevede mandag morgen små justeringer af deres køreplan til og fra job, og DSB oplever selv, at flere tog nu afgår og ankommer til tiden

Er det gået galt for dig her til morgen med den ny køreplan? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Det har været en god begyndelse for DSB, efter at pendlerne mandag morgen vågnede op til små justeringer i køreplanen på blandt andet Kystbanen og København-Ringsted-strækningen.

Ændringerne, som først og fremmest blev foretaget, fordi det var for svært for DSB at leve op til sin målsætning om rettidighed, ser allerede ud til at have en positiv effekt.

Det fortæller kommunikationsansvarlig for DSB, Tony Bispeskov, til Ekstra Bladet.

Godt nok er det indtil videre et sparsomt datagrundlag, som der er til rådighed, men DSB's egen undersøgelse viser, at 82 procent af samtlige afgange mandag morgen og formiddag er afgået og ankommet til deres bestemmelsessted med højest tre minutters forsinkelse. Og på Kystbanen har rettidigheden meget usædvanligt været 90 procent i løbet af morgenen.

- Målsætningen er 81,8 procent, og det er en målsætning, som vi ikke før sommerferien kunne leve op til. Vi har haft en for ambitiøs køreplan. Og vi håber, at de små justeringer kan være med til at løfte det i den rigtige retning, siger Tony Bispeskov til Ekstra Bladet.

Utilfredse pendlere
Før sommerferien leverede DSB alene rettidighed i mellem 65 og 75 procent af sine afgange på landsplan.

- For at sige det lige ud, så er det jo en katastrofe, sagde pendlerrepræsentant Danny W. Pedersen fra Roskilde Pendlerklub i maj til DR.

- Der er nogle pendlere, der kommer for sent på arbejde og skal komme med en masse forfærdelige forklaringer, fortsatte han.

Og i pendlergruppen Viby Sjælland følte talsmand Bent Gade ikke, at DSB gjorde ret meget for at komme af med problemerne.

- DSB siger, at de gør alt for at gøre det bedre, men de har jo stort set ikke gjort andet end at snakke. Der har ikke været handling bag det, sagde han til DR.

Den forkerte vej at gå
Justeringerne, som der også er foretaget enkelte steder på strækninger på Fyn og i Jylland, har gjort, at enkelte tog nu har fået nogle få minutter ekstra lagt ind. Det betyder, at rejsetiden er blevet forlænget. Og DSB erkender da også, at det ikke umiddelbart er den vej, som udviklingen bør gå fremadrettet.

- Det er ikke vores interesse at give pendlerne et dårligere produkt. Når vi gør det her, sker det også i erkendelse af, at kunderne skal kunne stole på vores varekatalog. Så nytter det ikke med for mange forsinkelser eller aflysninger, siger den kommunikationsansvarlige.

DSB har i løbet af det meste af sommeren kørt med en feriekøreplan. Og også her har der været problemer med at komme til tiden. Årsagen har blandt andet været et større sporarbejde på Fyn, som gjorde, at der jævnligt blev indsat togbusser til at befordre passagererne fra en station til den næste. Arbejdet sluttede her til morgen.

Det eneste sted, hvor der nu er togbusser, er på S-togsnettet på Køge Bugt. Dette arbejde fortsætter til 28. august.

Signalsystem skal udksiftes
Et af de næste projekter for DSB og BaneDanmark er at få udskiftet signalsystemet på Kystbanen, som er af ældre dato, og som er den egentlige årsag til, at det ikke er lykkedes at få sænket rejsetiden mellem Helsingør og Københavns Hovedbanegård i løbet af godt 30 år. Dengang kørte der to tog i timen. Nu kører der ni tog i timen på de mest belastede tidspunkter.

- Efter udskiftningen bliver der bedre mulighed for at køre hurtigere og tættere efter hinanden, forklarer Tony Bispeskov.

De næste køreplansændringer er planlagt til at blive gennemført til december.

Hvis pendlerne ikke allerede har gjort det, opfordrer DSB dem til at tjekke Rejseplanen.dk for at se, om deres afgange afgår tidligere, end de plejer.