Ny EU-lov: Forældre skal give børn Facebook-tilladelse

Allerede i den her uge kan det blive ulovligt for børn under 16 år at være på sociale medier uden deres forældres tilladelse

Det er ikke kun Facebook, der kan blive svært for børn at komme ind på i fremtiden. Også Twitter, Instagram og Snapchat er nogle af de mange firmaer, der skal hente tilladelse hos forældre (Foto: AP)
Det er ikke kun Facebook, der kan blive svært for børn at komme ind på i fremtiden. Også Twitter, Instagram og Snapchat er nogle af de mange firmaer, der skal hente tilladelse hos forældre (Foto: AP)

For nyligt måtte Odder Kommune bede alle sine skoleelever om at slette sociale medier fra deres iPads, fordi de forstyrrede for meget i undervisningen. Det kunne for nogle være en stor kamel at sluge, men nu er EU på vej med en endnu større af slagsen.

En ny lovgivning, som efter alt at dømme bliver godkendt i begyndelsen af det nye år, vil nemlig gøre det lovpligtigt, at børn under 16 år skal have en tilladelse fra deres forældre eller værge, hvis de vil være en del af sociale medier på internettet. Det skriver blandt andre The Guardian.

Grunden, til at der skal gives tilladelse, er, at firmaerne ikke må indsamle data fra børnene, uden at forældrene eller værge har været inde over.

Svært at styre
På Facebook er der i forvejen en regel om, at alle brugere skal være over 13 år. Det er dog en regel, der er nem at omgå ved, at børnene indtaster en anden fødselsdato, end den de faktisk har fra naturens side.

Samtidig er det ikke sikkert, at aldersgrænsen nødvendigvis kommer til at ligge på 13 år i Danmark, da hvert EU-land selv kan bestemme, på hvilket alderstrin mellem 13 og 16 år forældretilladelsen skal indhentes.

Hvis dut CPR-nummer havner på nettet, er der risiko for, at det bliver misbrugt (Genrefoto). Fri Adgang Datatilsynet: Et enkelt svips og dit CPR-nummer bliver misbrugt

Store bøder til firmaerne
Loven er en del af en større reform, som EU har haft undervejs længe. Den handler om datasikkerhed, og loven kan få store økonomiske konsekvenser for de mange firmaer, der bruger persondata som for eksempel bankoplysninger eller cpr-numre på nettet.

Firmaerne kan faktisk få tildelt bøder, der svarer til fire procents af dets samlede globale omsætning. Det betyder altså, at de helt store kanoner på internettet kan stå over for milliardbøder, hvis de ikke passer godt nok på personfølsomme informationer.

Det betyder også, at firmaerne er tvunget til at give myndighederne besked om eventuelle brud på datasikkerheden, inden der er gået 72 timer.

Lovens udkast skal godkendes af Europa-Parlamentet i den her uge, inden den kan blive endeligt godkendt i begyndelsen af det nye år.

Fri Adgang Kommune i ny it-bommert

28 kommentarer
Vis kommentarer