Ny fagforening: Det skal være mere attraktivt at samle pant i Danmark

Der skal være bedre forhold for pantsamlere i Danmark. Derfor har den selvudnævnte sociale entreprenør Michael Lodberg Olsen taget initiativ til en fagforening for dem, han kalder Danmarks nye miljømedarbejdere

Foto: Per Lange
Foto: Per Lange

Sommer og sol hænger for mange danskere unægteligt sammen med kolde drikke i det fri.

I de danske storbyer har det længe været kendt, at en større gruppe mennesker i de solrige måneder ernærer sig ved at samle betydelige mængder pant på pladser og i parker.

Men forholdene for pantsamlerne er ikke, som de burde være.

Det mener Martin Lodberg Olsen, der i samarbejde med Roskilde Festival, Københavns Kommune, Dansk Retursystem og Pantbørsen har lanceret et nyt initativ under navnet 'Forening for Bæredygtig Pant', der skal gøre livet lettere for pantsamlerne.

- Det handler om at skabe større værdighed og bedre forhold for pantsamlerne. Der er 10% pant, der ikke kommer retur hvert år. Hvis vi kan hjælpe med at få den pant retur og gøre forholdene for pantsamlerne bedre, vinder både miljøet og de socialt udsatte, siger den selvudnævnte sociale entreprenør Michael Lodberg Olsen til Ekstra Bladet.

Konkret vil Forening for Bæredygtig Pant udstyre pantsamlerne med en særlig type poser, der viser, at de 'arbejder' som pantsamlere.

Samtidig vil man i samarbejde med Dansk Retursystem arbejde på en særlig indsamlingsstation for pantsamlere, så hr. og fru Danmark ikke skal stå timevis i kø ved supermarkedets pantmaskine når pantsamlernes store sække med genbrugsguld skal tømmes.

- Initiativet skal være med til at give pantsamlerne større værdighed og bedre indtægt. Det er meget afgørende for dem.

- Når man bevæger sig i storbyernes parker og pladser, er det ofte fattige udlændinge, der samler pant. Kan jeres initiativ ikke føre til, at flere socialt udsatte søger mod Danmark for at få et 'job' som pantsamler og dermed udvide problemet?

- Det tvivler jeg på. De, der kommer, gør det af nød. De gør det for at tjene penge. Får vi noget mere pant ind er det godt for miljøet. Vores pantsystem er noget af det mest unikke i verden, så lad os optimere det. Jeg talte forleden med en ældre pantsamler, der sagde, der er pant nok til alle.

- I formuleringen 'fagforening' ligger det også underforstået, at der er tale om et job. Altså en reel indtægt. Skal pantsamlerne så til at betale skat?

- Det er ikke sådan pantsystemet ser ud nu. Det kan godt være, at pantsystemet kunne se anderledes ud. Men lige nu er det ikke meningen, de skal til at betale skat. De overlever på det her pant.

- Hvad med a-kasse. Er det noget i tanke om at tilknytte?

-  Nej, det har vi ikke. Fagforening og a-kasse er to forskellige ting. Vi vil fokusere på fagforeningsdelen. Altså arbejdsforhold og uddannelse af pantsamlerne.

- Hvad er det for en uddannelse?

- Det kunne være uddannelse i god pantkultur. Hvordan er man en god pantsamler. Der er ikke noget værre, end når ens flaske bliver hevet ud af hænderne på en. Nogen er gode til at stå diskret og vente, mens andre kunne have godt at sådan et kursus, siger Michael Lodberg Olsen.

1 af 2 Foto: Torben Stroyer
2 af 2 Foto: Per Lange