Ny fejl opdaget i brystkræftskandale

Kvinder med klare symptomer på brystkræft blev fejlvisiteret på Ringsted Sygehus, melder Patienterstatningen

Følg Samfund

Patienterstatningen har fundet visitationsfejl i mindst to kvinders journaler i sagen om mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus i perioden marts 2013 til maj 2017.

Det oplyser Region Sjælland i en pressemeddelelse.

- Der er desværre sket eksempler med fejlvisitationer af kvinder med konkrete symptomer i de første tilbagemeldinger fra Patienterstatningen, lyder det fra Leif Panduro Jensen, som er koncernchef i Region Sjælland, i pressemeddelelsen.

Patienterstatningen gennemgår cirka 180 anmeldelser fra brystkræftramte kvinder fra Region Sjælland for at afgøre, om de har krav på erstatning.

De er blandt de 304 kvinder, som regionen selv har identificeret som omfattet af de mangelfulde undersøgelser.

I de to foreløbige tilfælde, som Patienterstatningen har fundet, skulle kvinderne have haft undersøgt brysterne hurtigt, fordi de havde klare symptomer.

I stedet blev de visiteret til gruppen med lavere risiko for brystkræft, skriver Sjællandske.

Kvinderne fra lav risikogruppen fik kun en røntgenundersøgelse, men ikke de to andre påkrævede undersøgelser med ultralyd og en læge, der gennemføler bryster og armhuler.

Ifølge Sjællandske har Leif Panduro Jensen hidtil fastholdt, at kun kvinder fra prioriteringsgruppe 3, som er kvinder uden specifikke symptomer på brystkræft, var omfattet af skandalen.

Han understreger, at sagens omfang er uændret.

- Det er stadig den samme gruppe kvinder, og hovedproblemet er uændret, at man afstod fra klinisk mammografi og nøjedes med alene røntgenundersøgelse for dem visiteret til den mindst alvorlige gruppe.

- Hvis man havde lavet klinisk mammografi, når det var relevant, ville man også have fanget de fejlvisiterede, siger Leif Panduro Jensen i regionens pressemeddelelse.

Styrelsen for Patientsikkerhed har rejst tilsynssager og politianmeldt sagen fra Ringsted Sygehus.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+