Ny feriepengeballade: - Forstår det slet ikke

Danskerne kan snart se frem til at få udbetalt deres feriepenge, men især et punkt har skabt ballade. Topskatten. Og nu melder fagbossen sig ind i kampen

Aftalen om en tidligere udbetaling af de indefrosne feriepenge faldt på plads i sidste uge. Fotos: Philip Davali
Følg Samfund

Det er dejligt at få sine feriepenge udbetalt, men det er knap så skønt at skulle betale topskat.

Når tre uger af de indefrosne feriepenge bliver udbetalt i løbet af efteråret, så kan tusindvis af danskere risikere at ende med at skulle betale topskat. Men sådan burde det slet ikke være.

Det fortæller formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard til Finans.dk.

Hun mener, at det allerede er aftalt, at de indefrosne feriepenge skal beskattes med 38 procent.

- De 38 procent var en forudsætning for, at vi overhovedet gik med til at indefryse pengene, så jeg forstår slet ikke diskussionen eller kravet fra nogen om midlertidigt at hæve topskattegrænsen. Jeg har da en klar forventning om, at de 38 procentt. fortsat gælder i denne situation, siger hun til Finans.dk

Tidligere har Ekstra Bladet og flere andre medier beskrevet, hvordan beregninger fra den liberale tænketank Cepos viser, at antallet af topskatteydere vil stige med ca. 96.000 personer, fordi udbetalingen af feriepengene vil sende dem over topskattegrænsen.

Den er i dag på ca. 577.000 kr. Indtægter herover beskattes i gennemsnit med 56 procent.

I skrivende stund har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ikke forholdt sig til skatteprocenten. Han henviser blot til, at Folketingets partier i fremtiden vil drøfte detaljerne i lovforslaget om udbetalingen af feriepengene.

Lizette Risgaard forstår slet ikke snakken om topskat. Foto: Jens Dresling.
Lizette Risgaard forstår slet ikke snakken om topskat. Foto: Jens Dresling.
 

Sådan bruger du pengene bedst
Tidligere har Ekstra Bladet spurgt finansiel rådgiver og indehaver af firmaet Pengerådgivning Nicolaj Christensen, der understreger, at der er forskel på feriepenge-fifs, afhængigt af din økonomiske situation.

- Først handler det om, at alle folks situation ikke er ens. For dem, der har været udfordret og mistet et job eller gået ned i løn, er ekstra penge et super supplement til at komme bedre igennem krisen. Hvis en familie er gået ned, kan de her penge være med til, at de kan opretholde deres levestandard, siger Nicolaj Christensen til Ekstra Bladet.

Han peger samtidig på, at vedligholdelse af ejendom eller afbetaling af dyre forbrugslån kan være en god måde at bruge sine penge på, hvis de kniber med økonomien.

Hvis du derimod tjener godt og som sådan ikke har brug for pengene, har han følgende råd:

- Hvis du har en god økonomi, betaler topskat og måske ikke for alvor har brug for pengene, så ville jeg kigge over mod pensionsordninger. Det er en gratis måde at få skåret din topskat af på. Det er oplagt, hvis du slet ikke har brug for pengene, siger Nicolaj Christensen

Du kan læse Ekstra Bladets store guide til brugen af dine feriepenge her. Her får du samtidig svaret på, hvordan du bruger pengene bedst, hvis du vil være med til at booste dansk økonomi:

Stor guide: Sådan bruger du dine feriepenge bedst

Hvorfor er mine feriepenge indefrosset?

Den nye ferielov bygger på begrebet samtidsferie. Det betyder, at du løbende sparer ferie op, så du kan holde ferie i takt med, at du optjener den. Helt konkret tjener du 2,08 feriedage pr. måned fra 1. september 2020. De nye regler betyder, at der er opstået en overgangsperiode, og så har vi problemet. Både din i forvejen opsparede forskudte ferie og din samtidsferie ville betyde, at du ville have 10 ugers ferie på et år. Det ville blive alt for dyrt for arbejdsgiverne, og så har politikerne besluttet at indefryse din forskudte ferie.

Hvornår får jeg dem udbetalt?

I princippet får du først dine penge, når du har ret til din folkepension. Medmindre regeringen og Folketingets partier beslutter, at de skal udbetales til danskerne før.

Hvor meget får jeg?

Det figurerer sandsynligvis på din lønseddel, hvor mange feriepenge du præcist har optjent indtil videre. Alternativt kan du få en idé om det ved at benytte beregneren herunder. Du kan selv beregne beløbet ved at tage 12,5 procent af den lønindtægt, som du har haft i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020.

Hvorfor skal jeg betale skat af dem?

Du skal altid betale skat af dine feriepenge. Det ville du også gøre, hvis de blev udbetalt på normal vis, der sker det bare automatisk og løbende. Hvis du helt ekstraordinært får dem udbetalt, så er det IKKE sket automatisk, og så skal du betale skat af dem.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind