Ny flåtsygdom fundet: Minder om malaria

Engflåten har fundet vej til Danmark, og det har ført til flere tilfælde af ny flåtsygdom

Flere tilfælde af 'Babesia Canis' er fundet i Danmark. Foto: AP
Flere tilfælde af 'Babesia Canis' er fundet i Danmark. Foto: AP

Navnet 'Babesia Canis' siger måske ikke de fleste så meget. Ikke desto mindre er det navnet på en ny flåtsygdom, som netop har set dagens lys i Danmark.

Bæreren af 'Babesia Canis' er engflåten, og i alt er fem hunde blevet inficeret med sygdommen - det seneste tilfælde blev konstateret tirsdag i Maribo.

Det skriver TV2 Øst.

Selvom hunde er i størst risiko for at blive ramt af sygdommen, kan mennesker også blive bidt af engflåten og dermed inficeret.

'Babesia Canis' minder om malaria. Den skader lever og nyrer og kan i sjældne tilfælde have dødelig udgang.

Feber, kulderystelser, muskel- og ledsmerter, blodmangel og blodig urin er symptomerne. I andre tilfælde kan sygdommen være symptomfri.

Tiden, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud, er en til fem uger.

- Sygdommen skal behandles inden 24 timer, da det er den tid, det tager at overføre parasitten. Det er en svær behandling, og derfor opfordrer jeg hundeejere til at flåtbehandle året rundt, siger dyrlæge Kirsten Hobolt til TV2 Øst.

Normalt ses 'Babesia Canis' i det sydlige Europa, men da hunden fra Maribo ikke har været udenlands, er det uvist, hvordan engflåten har fundet vej over landets grænser.

Seniorforsker: - Meget ærgerligt
På Københavns Universitet er man forbløffet over fundet af engflåten i Danmark. Det fortæller seniorforsker ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, René Bødker, til TV2 Øst.

- Hvis rygtet om en engflåt i Danmark er sand, er det meget ærgerligt, lyder det.

- Skovflåten, som vi kender, kan nemlig ikke sprede sygdommen 'Babesia Canis'. Derfor vil den og en lang række andre sygdomme komme til landet, hvis engflåten slår rødder, fortsætter René Bødker.

Ifølge René Bødker kan en hunengflåt besidde 7200 æg, som alle kan være inficeret med 'Babesia Canis'.

På Københavns Universitet har man i løbet af de sidste to år undersøgt 18.000 flåter, hvoraf ingen viste sig at være engflåten. Efter flere henvendelser fra personer på Lolland Falster vil forskere nu indlede undersøgelser der.

98 kommentarer
Vis kommentarer