Ny FN-resolution skal ramme Islamisk Stat på finanserne

IS bør ikke få løsesum for gidsler, vedtager Sikkerhedsrådet, der varsler sanktioner ved oliehandel med IS.

Følg Samfund

FN's Sikkerhedsråd forsøger at dæmme op for pengestrømmen til Islamisk Stat, der har tjent millioner af dollar på blandt andet løsesummer og handel med olie.

Sikkerhedsrådet vedtog torsdag enstemmigt en resolution, der forbyder handel med antikviteter fra Syrien, opfordrer stater til at undlade at betale løsesum for gidsler og truer med sanktioner mod enhver, der køber olie fra Islamisk Stat og en anden yderliggående gruppe, Nusra Front i Syrien.

Oliesalg indbringer de yderliggående islamistiske grupper et sted mellem 850.000 og 1,65 millioner dollar (mellem 5,6 og 10,8 millioner kroner) hver dag, vurderer en rapport fra det FN-hold, der overvåger blandt andet al-Qaedas og Islamisk Stats aktiviteter.

Olie menes dog ikke længere at være Islamisk Stats største indtægtskilde.

Resolutionen minder regeringer verden over om, at de skal "forhindre terrorister i at drage direkte eller indirekte fordel af betalinger af løsesum eller politiske indrømmelser" for at sikre løsladelse af gidsler.

Den del af resolutionsteksten er især rettet mod visse europæiske regeringer, som mistænkes for at være tilbøjelige til at købe sine statsborgere fri fra Islamisk Stats varetægt.

Resolutionen er bindende og giver Sikkerhedsrådet mulighed for at indføre økonomiske sanktioner, hvis den overtrædes.

35 lande havde stillet sig bag resolutionsforslaget for at signalere fælles vilje til at gå imod den ekstremistiske gruppe, der kontrollerer dele af Syrien og Irak.

Teksten var oprindeligt fremlagt af Rusland, som især havde lagt vægt på forbuddet mod oliehandel, men i diskussioner mellem FN's medlemslande besluttede man også at slå ned på andre af Islamisk Stats indtægtskilder.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.