Ny forskning: Fredagsslik kan skade børn resten af livet

Forældrenes dårlige vaner, som fredagsslik og dovenskab, smitter af og giver børn større risiko for sukkersyge og hjertekarsygdomme som voksne

Når man først har skruet insulinforbruget op, kan man ikke gå tilbage fra før. (Foto: Colourbox)
Når man først har skruet insulinforbruget op, kan man ikke gå tilbage fra før. (Foto: Colourbox)

Fredagsslik og dovenskab i weekenden giver større risiko for, at børn får sukkersyge og hjertekarsygdomme senere i livet. Det vurderer danske forskere i et nyt studie.

Når børn har spist for usundt og fået for lidt motion i weekenden, så kan det spores allerede om mandagen i form af højere insulin og andre risikomarkører i blodet, siger forsker ved Københavns Universitet Mads Fiil Hjort.

Insulin regulerer blodsukkeret og for lidt insulin hos voksne er tegn på diabetes.

Første gang, weekendernes udskejelser måles så tydeligt
Det er første gang, at de dårlige weekendvaner er målt så tydeligt. Resultatet er del af et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Mads Fiil Hjort og hans kolleger sammenlignede blodprøver fra mere end 800 danske børn mellem 8 og 11 år.

Når børnene havde spist usundt og fået mindre motion og søvn i weekenden, kunne det ses. Der var mere insulin og op til 28 procent flere fedtceller i blodet om mandagen end om fredagen, siger han.

- De får hverken problemer med hjertet eller med sukkersyge om mandagen. Men den adfærd, man har i weekenden, er gradvist med til at lede hen på de sygdomme om 30 år, siger Mads Fiil Hjort.

Mads Fiil Hjort og hans kolleger sammenlignede blodprøver fra mere end 800 danske børn mellem 8 og 11 år. (Privatfoto)
Mads Fiil Hjort og hans kolleger sammenlignede blodprøver fra mere end 800 danske børn mellem 8 og 11 år. (Privatfoto)
 

Forældres dårlige vaner smitter af
Det er til dels forældrenes egne dårlige vaner, der smitter af på børnene.

De er generelt sunde i hverdagen, hvor de spiser i skolen. Men når forældrene skal hygge sig og slappe af i weekenden med fed og sukkerholdig mad, gør børnene det samme. Og det bliver hurtigt en vane, at man glemmer sundhed og motion i weekenden.

Mads Fiil Hjort kender det godt fra sit eget liv.

- Min dreng på 5 år er udmærket klar over, at når det er fredag, så er der fredagsslik. Han ved godt, at der er noget der hedder fredagsslik, men ikke noget, der hedder tirsdagsslik, siger Mads Fiil Hjort.

Problemet opstår, når fredagsudskejelserne derhjemme bliver en glidebane til også at 'synde' med usunde vaner lørdag og søndag, siger han.

Kroppen kan ikke følge med
Når kosten indeholder for meget sukker, kan insulinforbruget efterhånden blive skruet så højt op, at kroppen ikke kan følge med.

Så skal der som voksen vægttab, insulinindsprøjtninger eller piller til. Men selv dét er ikke altid nok - specielt hvis man har større risiko, fordi ens forældre eller bedsteforældre har diabetes.

Når man først har skruet insulinforbruget op, kan man ikke gå tilbage fra før, siger Mads Fiil Hjort.

Derfor opfordrer han forældre til at opretholde den sunde kost i weekenden, i hvert fald til frokost. Man skal også op af stolene og røre sig, siger han.

- Hvad skal budskabet være? Det er jo nok, at man ikke skal lade dem (børnene) spise usundt i weekenden. Man skal passe på, det ikke bliver tre ud af syv dage, at man giver den ekstra gas, siger han.

Her fortæller ekspert Vibeke Lund om, hvordan danskerne spiser så meget slik.

131 kommentarer
Vis kommentarer