Ny jagt på fartsyndere: Foto-vogne udstyres med sækkevogne

Arbejdstilsynet har givet betjentene forbud mod at løfte de tunge batterier til det mobile kamera

Det er batterierne, der ligger i græsset ved kamera-stativet, der har punkteret en del af fotovognenes aktiviter. (Arkivfoto)
Det er batterierne, der ligger i græsset ved kamera-stativet, der har punkteret en del af fotovognenes aktiviter. (Arkivfoto)
Følg Samfund

Jagten på fartsyndere går nu ind i en ny og opsigtsvækkende fase:

Nogle af politiets sprit-nye og højteknologiske foto-vogne er nemlig blevet udstyret med noget så rustikt som tohjulede sækkevogne og gode gammeldags bæreseler.

Årsagen er, at Arbejdstilsynet for nylig gav Rigspolitiet forbud mod at lade betjentene i foto-vognene slæbe rundt på de to batterier, som forsyner det mobile kamera og blitzen med strøm.

Batterierne vejer hver især omkring 22 kilo. Og det er for meget at slæbe ind og ud af bilerne, fordi der sker en skævvridning af ryggen, mener tilsynet.

Fotograferer om hjørner
Sagen tog sin begyndelse i Holstebro i november, da der kom en anmeldelse til Arbejdstilsynet om de tunge batteri-løft.

- Jeg kan bekræfte, at vi har givet et påbud til Rigspolitiet. Vi vurderede, at løftene foregik på en sådan måde, at de var sundhedsskadelige. Hvem der har anmeldt sagen ved jeg ikke. Og jeg må i øvrigt heller ikke oplyse det, siger pressechef i Arbejdstilsynet, Jesper Tiedemann, til Ekstra Bladet.

Batterierne vejer godt 22 kilo pr. styk. I følge Arbejdstilsynet må de ikke veje mere 15 kilo.
Batterierne vejer godt 22 kilo pr. styk. I følge Arbejdstilsynet må de ikke veje mere 15 kilo.
 

Det mobile kamera bliver normalt brugt når foto-vognene holder sig skjult - for eksempel ved gadehjørner. Typisk anbringes kamera og batterier omkring ti meter fra selve køretøjet.

Men uden batteri duer kameraet ikke.

Amputeret brug
Flere politikredse - blandt andet politiet i Midt og Vestjylland - har i en periode ikke kunnet bruge det mobile kamera. Og dermed har folk med hang til et ekstra tryk på speedere haft en lidt lettere tilværelse.

- Vi kunne ikke bruge foto-vognene fuldt ud i en kortere periode. Men nu har vi udstyret bilerne med bæreseler og sækkevogne og det fungerer fint. Det er kun forbundet med ganske lette gener, oplyser politikommissær ved Færdselspolitiet i Holstebro, Jørgen Christensen, til Ekstra Bladet.

Jørgen Christensen oplyser, at der er blevet lavet en video, som instruerer betjentene i at bruge bæreseler og sækkevogn korrekt.

På den måde skal ømme muskler og forvredne rygstykker undgåes.

Arkivfoto: Mogens Flindt
Arkivfoto: Mogens Flindt
 

Arbejdstilsynet har accepteret denne løsning og foto-vognene i det midtjyske kører nu atter for fulde omdrejninger.

Må stadig ikke
Det var ikke muligt at få opklaret hos Rigspolitiet, om den noget landlige og lav-praktiske model også vil blive indført i landets andre politikredse. Eller om man vil indkøbe lettere batterier eller bore huller og trække kabler ind og ud af bilerne.

Vicepolitiinspektør Arne Martinsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter oplyser, at han ikke ved, om Arbejdstilsynets påbud alene var rettet mod politiet i Holstebro eller hele landet.

- Men alle foto-vognene er vel udrustet med de samme tunge batterier?

- Ja, det er korrekt. Sagen blev meldt også ud på et møde for færdsels-lederne i sidste uge, oplyser Arne Martinsen til Ekstra Bladet.

I følge Ekstra Bladets oplysninger er mindst en politikreds - udover Midt og Vestjylland - for øjeblikket fysisk ramt af Arbejdstilsynets påbud.

I politikredsen må betjentene ikke bruge det mobile kamera med tilhørende batterier, før der er fundet en løsning på problemerne.

Betjente knurrede
Dermed kan fotovognene kun udføre deres arbejde, når de holder parkeret parallelt med vejbanen, hvor de er noget mere synlige for bilisterne.

Ekstra Bladet erfarer også, at allerede i foråret, da de nye fotovogne blev introducerede, begyndte de første betjente at knurre over, at især ind- og udtagning af batterier var forbundet med rygsmerter.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time