Ny klimavismand skal balancere hensyn til vækst og klima

Omstilling til en økonomi fri for fossile brændsler er historisk forandring, siger Danmarks nye klimavismand.

Det langsigtede mål er, at vi skal gøre os uafhængige af fossile brændsler, men det skal ske så effektivt som muligt, så det går mindst muligt ud over konkurrenceevne og beskæftigelse. Sådan lyder det fra Danmarks nyudnævnte klimavismand Peter Birch Sørensen.

- Den centrale opgave er at finde balancen, så vi ikke unødigt skader konkurrenceevne og beskæftigelse, men uden at give køb på de målsætninger, som politikerne har stillet op, tilføjer han.

Peter Birch Sørensen, tidligere overvismand og nuværende økonomiprofessor på Københavns Universitet, skal som formand for Klimarådet rådgive regeringen om, hvordan vi kan sætte fart på den grønne omstilling og samtidig sikre vækst og arbejdspladser.

Ifølge Peter Birch Sørensen bliver omstillingen til en økonomi, der er uafhængig af fossile brændsler, en af de mest gennemgribende forandringer i Danmarks historie. Han går med egne ord til opgaven som klimavismand med stor ydmyghed og stor entusiasme.

- Der ligger en kæmpeudfordring i at gennemføre omstillingen på en effektiv måde, så den ikke bliver en alvorlig belastning af vores økonomi, men måske tværtimod kan skabe nogle nye erhvervsmæssige styrkepositioner for Danmark, siger han.

- Omstillingen kan forhåbentligt betyde, at Danmark kan være med til at udvikle nye alternative energiteknologier, og det kan blive et vækstområde for dansk erhvervsliv, siger professoren.

Klimarådet nedsættes som en del af klimaloven. Peter Birch Sørensen er udpeget som formand for en fireårig periode og i den kommende tid udpeges også seks uafhængige medlemmer af Klimarådet, som han skal stå i spidsen for.

- Jeg ser det som en stor styrke, at Klimarådet får en bred faglig sammensætning, for kompleksiteten i klimaproblemet og den grønne omstilling er så stor, at den kræver et omfattende tværfagligt samarbejde, siger Peter Birch Sørensen.

0 kommentarer
Vis kommentarer