Ny lov deler folk: Nu kræver det et 'ja' til samleje

Ny svensk lov kræver et 'ja', inden man går i seng med hinanden. Men det kan være besværligt

En ny svensk lov skal gøre det nemmere at dømme personer for voldtægt, selvom der ikke er blevet sagt fra. Foto: Modelfoto
En ny svensk lov skal gøre det nemmere at dømme personer for voldtægt, selvom der ikke er blevet sagt fra. Foto: Modelfoto

Onsdag vedtog Sveriges parlament, Riksdagen, en ny lov, som indebærer, at man skal sikre sig et 'ja', før man har sex med en person i Sverige.

Det betyder, at man fremover kan dømmes for voldtægt, selvom man ikke har tvunget eller truet sig til samleje.

Hvis modparten før eller under samlejet giver udtryk for ikke længere at have lyst, så kan det føre til en voldtægtsdom, hvis man ikke er opmærksom på det.

I fremtiden skal en dommer vurdere, hvorvidt det er sandsynligt, at en person har givet samtykke, hvis personen for eksempel græder eller fortryder.

Loven har fået kritik fra flere steder for at være for uklar, og Venstre i Danmark frygter, at det vil vende bevisbyrden, så man skal bevise, man ikke har begået voldtægt.

Ekstra Bladet tog en tur ud i solskinsvejret på Gustav Adolfs Torg i Malmø og Nytorv i København, hvor loven deler folk i to lejre:

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Mette Pind, klinisk IT-konsulent, 42 år, København
- Jeg synes, loven er en meget god idé. Der har været en del sager, hvor folk har haft svært ved at skelne, om det har været frivilligt eller ej. Hvis det kan hjælpe med at klarlægge, om samlejet er forgået med enighed fra begge, så er det en god idé. Det kan godt være mærkeligt at skulle spørge om det, men folk har åbenbart haft svært ved at aflæse det i hinanden, og det har så ført til det her.

 

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Brian G., rengøringsassistent, 48 år, København
- Det er svært. Det er en gråzone. Jeg tror ikke, det vil have den store effekt i Danmark, for det er for svært at bevise, om der er givet samtykke. Hvis man har udnyttet en anden, så tror jeg godt man ved, at man har gjort noget forkert, og det skal man ikke slippe af sted med.

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Hanne Estrup, pensionist, 70 år, København
- Det kan selvfølgelig være meget godt, at man lige afstemmer hinandens intentioner, og at man ikke bare trækker tøjet af hinanden, men det lyder som om, at man nærmest skal skrive under på det, og det, synes jeg, er helt galt. Det er okay, at man lige afstemmer med hinanden, men jeg synes, det er svært.

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Bjørn Daugbjerg, studerende, 23 år, København
- Jeg synes egentlig, at sexlivet er noget, man selv må styre. Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis nogen føler sig krænket, og derfor handler det nok om at skabe en kultur, hvor man ikke voldtager hinanden. Det kan man ikke lovgive om. Hvis man er gået ind i det sammen, så er det ikke voldtægt, og hvis man fortryder, så må man sige til. Så er det ikke værre end det. Det handler om medmenneskelighed, og jeg synes ikke, man kan lovgive omkring det.

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Susanne Andersson, Manager, 48, Malmø
- Jeg er lidt i tvivl. Jeg synes ikke selv, det er så svært at se, om der er gensidig samtykke, men samtidig er der sager, hvor det kan være svært at vurdere, om der er tale om voldtægt eller ej. Jeg tror måske, der kan være behov for den yngre del af befolkningen. Der er nok ikke så mange i min alder, som oplever det som et problem.

 

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Christoffer Granqvist, trader, 28 år, Malmø
- Personligt synes jeg, at den er unødvendig. Sex er noget, der sker naturligt, når man føler, at man vil have sex med hinanden. Hvis jeg skal spørge, om det er okay, at have sex med en pige, så forsvinder det naturlig aspekt med at have sex, synes jeg. Men hvis hun allerede ligger i min seng, så er det jo også et tegn.

 

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Isabella Malmgren, optikerassistent, 22 år, Malmø
- Jeg synes, den er god. Nu stilles der større krav til de involverede i sådan en situation for at sikre, at man er begge er med på den. Jeg har hørt om folk, der har haft ubehagelige oplevelser, hvor der ikke var gensidig samtykke, så derfor er loven ikke overdrevet.

 

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Göran Tidstrand, ingeniør, 43 år, Malmø
- Jeg synes, at det er en god idé, for begge parter skal have lyst til sex. Det kan det godt være svært at finde ud af, hvornår man begge vil. Men man kan spørge hinanden. Det behøver ikke være skriftligt, men det kan man da også gøre.

 

Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt
 

Britt Marie, pensionist, 78 år, Malmø
Jeg synes, at det lyder som en god idé. Jeg synes, det er vigtigt, at man er indforstået med hinanden. Jeg tror, der er behov for loven, selvom den kan være svær at navigere rundt i.

Nu skal man have et ja fra modparten, før man går i gang med 'akten' i Sverige. Foto: polfoto/Peter Hove Olesen Samfund Amnesty: Danmark bør gøre som Sverige

Kys & kærlighed Forsker om kondomsnyd: Tæt på voldtægt

Islandske Thordis Elva blev for 20 år siden voldtaget af sin daværende kæreste. Foto: Jakob Ehrbahn Samfund Thordis blev voldtaget: Nu står hun frem - sammen med sin gerningsmand

105 kommentarer
Vis kommentarer