Ny lov kan tvinge festgæster og fodboldfanstilskuere i isolation

Med en ny epidemilov vil hele grupper eller forsamlinger kunne pålægges at lade sig undersøge eller isolere. Det er 'hardcore', siger en professor

Følg Samfund

Uden større debat i offentligheden er regeringen ved at få en helt ny beføjelse med den epidemilov, der tirsdag skal behandles for første gang i Folketinget.

Som noget nyt vil det blive muligt at pålægge hele grupper eller forsamlinger af borgere at lade sig teste eller isolere, hvis de har opholdt sig et sted eller været til et arrangement, hvor der er konstateret smitte.

En overtrædelse kan straffes med bøde, skriver Jyllands-Posten.

Svært at håndhæve
I dag kan den slags indgreb alene iværksættes over for enkeltpersoner.

I regeringens lovforslag nævnes eksempelvis koncerter, bryllupper, sportsarrangementer, skoler og virksomheder, hvor der er konstateret smitte. Her fremgår også, at indgrebet kan iværksættes, selv om myndighederne ikke ved præcist, hvem der deltog ved f.eks. en stor koncert.

Netop derfor har Institut for Menneskerettigheder 'meget vanskeligt' ved at se, hvordan et påbud om test eller isolation for en større gruppe kan håndhæves, og derfor er det 'problematisk' at koble forslaget med en mulig bødestraf.

- Det kan blive ret tilfældigt, hvem man opdager ikke følger reglerne, siger specialkonsulent Mikkel Laursen til Jyllands-Posten.

Efterlyser større offentlig debat
Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet, efterlyser en større offentlig debat om den nye epidemilov, der skal træde i kraft allerede den 1. marts.

- Der er foruroligende stille om denne lov, som generelt indeholder ret indgribende tiltag, og som nu også vil gøre det muligt at pålægge potentielt tusindvis af mennesker at isolere sig. Det er en rimelig hardcore bestemmelse, siger han.

I bemærkningerne til den nye lov understreges, at det altid skal overvejes, om det er nok at opfordre folk til at lade sig teste eller isolere frivilligt. Regeringen skal også forelægge indgrebet for et udvalg i Folketinget, før det kan sættes i gang, ligesom en ny epidemikommission skal tage stilling til det.

Det har ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke.

Åben for at justere forslag
De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, er åben for at justere forslaget og f.eks. se på, om et indgreb mod en gruppe automatisk skal prøves ved en domstol:

- Der kan sagtens være noget, vi har overset. Det er ret afgørende, at vi rammer rigtigt og indfører de rette kontrolmekanismer, så det ikke kan blive misbrugt,« siger han til Jyllands-Posten.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Klinke-klanke-demonstranterne foran Christiansborg har - blandt andet - larmet for at vise deres modvilje mod epidemiloven.

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind