Ny metro: Busruter ændres totalt

Man skal ikke længere kun vænne sig til nye ruter under jorden. Hovedparten af busruterne i hovedstaden ændres drastisk

Både dronningen og statsministeren var med, da Cityringen blev indviet. Video/redigering: Stine Tisvilde/Jan Sommer/Max Madsen.
Følg Samfund

29. september slår den nye metro, Cityringen, langt om længe dørene op for passagerer, der nu kan transportere sig rundt på en helt ny måde i København.

Havde man forestillet sig, at man bare kunne se stort på metroen og fortsætte med at tage sin sædvanlige bus, kan det imidlertid godt være, man må tro om igen.

Et stort antal busruter i København får nemlig en gevaldig overhaling, og fra 13. oktober kører de efter en helt ny plan.

Eksempelvis bliver samtlige A-busser ændret, og flere andre busser, der før kørte tværs over byen, bliver ændret og tilpasset den nye metro-linje.

- Når der kommer så stor en ændring, som metroen er, har vi også måttet se på buslinjerne, så de passer bedre sammen med metroen, og så der eksempelvis ikke er buslinjer, der kører parallelt med metroen, siger Per Gellert, plandirektør i Movia, til Ekstra Bladet.

Ét stort net
Også busruter, der ikke er i direkte berøring med metroen, bliver ændret, og det skyldes, at ændringerne forplanter sig ud i nettet, fortæller han.

- Så i stedet for kun at kigge på et busnet, skal man kigge på det hele som ét samlet net, siger Per Gellert, der er plandirektør i Movia, til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at man godt er klar over, at der er tale om en stor ændring, og derfor sker ændringen ikke helt samtidig med, at metroen åbner.

- Folk skal lige have en chance for at vænne sig til metroen, inden busserne bliver ændret, så derfor har vi valgt først at ændre ruterne to uger efter, siger han.

Ekstra folk på opgaven
Movia har igennem længere tid orienteret passagerer på de busruter, der bliver berørt af ændringerne, og i perioden op til ændringerne bliver kampagnen for at orientere passagerne intensiveret.

- Men vi ved af erfaring, at der altid er nogle, som alligevel ikke opdager det, og kommer til at sætte sig ind i deres sædvanlige bus, indtil de opdager, at den kører en anden vej. Så derfor vil vi også have ekstra folk på ruterne til at hjælpe folk med at finde vej, fortæller Per Gellert.

Selvom der altså er folk, der måske ikke opdager ændringerne på metroen, er det ikke dem, Movia får klager fra. Det er tværtimod dem, som måtte have fået længere transporttid.

- Hensigten med metroen er, at der er mange, der skal få kortere transporttid. Men dem hører vi ikke fra, for de er formentlig fint tilfredse. Men der kan være enkelte, der får længere transporttid, siger han.

Chauffører er klar
Han fortæller, at Movia blandt andet derfor fra dag ét evaluerer de nye ruter for at blive klogere på, om der er noget, der arter sig anderledes end forudset, så de dermed kan vurdere, om der er noget, der måske skal ændres.

- Men folk skal også have mulighed for at tilpasse sig og finde ud af, hvad der er bedst for dem i forhold til at komme hurtigst eller nemmest frem, siger han.

Han lover dog, at der er én vigtig gruppe, der har styr på ruterne fra dag ét: Buschaufførerne.

- Vores chauffører er blevet sat grundigt ind i de nye ruter, og vi har da heller ikke erfaring med, at der er nogen, der kører forkert, siger han.

Klar i Rejseplanen
Allerede fra marts blev de nye busruter testet i en 'skjult' version af Rejseplanen, og de nye ruter fremgår allerede nu af Rejseplanen fra 13. oktober og frem, så man kan derfor allerede nu se, hvordan man er påvirket af de nye busruter.

Herunder kan du se, hvordan hver enkelt busrute bliver ændret. Enkelte ruter udgår, mens andre nye linjer også er blevet oprettet i forbindelse med ændringerne. På Nyt Bynet hos DOT kan du se nærmere detaljer om hver enkelt rute.

Træk slideren til venstre på grafikkerne herunder for at se, hvordan busruterne kommer til at se ud fremover:

1A:

Buslinje 1A kører ikke længere så langt mod nord som førhen, og her må man et stykke af vejen i stedet for bruge linje 23. Andre dele af den gamle strækning er nu i stedet dækket af linje 10.

2A:

Linje 2A gennemgår en stor ændring, så den nu ikke længere kører til Femøren men i stedet kører til Refshaleøen.

3A:

Som følge af den nye Cityring og de øvrige ændringer, ophører 3A med at køre. Strækningen bliver i stedet dækket af 1A, 9A og 14.

Sådan har 3A set ud hidtil. Ruten forsvinder snart helt. Grafik: Rejseplanen
Sådan har 3A set ud hidtil. Ruten forsvinder snart helt. Grafik: Rejseplanen
 

4A:

Linje 4A gennemgår store forandringer, og det er kun midt på ruten, man stadig vil få 4A at se efter 13. oktober.

6A:

Den nye linje 6A bliver en væsentligt kortere version af den gamle. I stedet for at køre hele vejen til Rødovre, kører bussen nu kun til Nørreport, inden den atter vender mod Buddinge.

7A:

Ændringerne på de andre buslinjer, samt indførslen af den nye metro, har givet behov for en ny A-linje, som kører fra Rødovre via Hovedbanegården til Ny Ellebjerg i Sydhavnen.

Grafik: Rejseplanen
Grafik: Rejseplanen
 

8A:

Som følge af de nye ændringer, bliver 8A også fortid. Linjen erstattes fremover dels af metroringen og dels af 4A, 14 og den nye linje 18.

Buslinjen 8A er snart fortid. Grafik: Rejseplanen
Buslinjen 8A er snart fortid. Grafik: Rejseplanen
 

9A:

Buslinje 9A kører fremover ikke længere igennem byen, men den drejer af, når den rammer Cityringen, og kører mod Valbyparken.

250S:

250S kører fremover stadig gennem byen, men slut- og startdestinationerne bliver ændret. Bussen vil fremover blandt andet køre helt til Dragør.

350S:

350S bliver væsentligt forkortet fremadrettet, så den ikke længere kører til Amager og Dragør.

10:

Rute 10 bliver ændret, så den ikke længere kører gennem Sydhavnen, men i stedet vil den fremadrettet køre igennem Valby.

12:

Buslinje 12 bliver nærmest uigenkendelig, og i stedet for køre til Amager, bøjer bussen nu af på Cityringen og kører til Svanemøllen. På Amager-siden bliver den blandt andet erstattet af linje 31 og 77.

13:

Rute 13 bliver forlænget og kører fremover også til Brønshøj - og tager en lille omvej i Rødovre.

14:

Bus 14 tager fremover en lidt længere rute gennem Østerbro, men til gengæld vender den om ved Nørreport i stedet for at køre hele vejen til Sluseholmen. Passagerer henvises til 1A, 7A og 23.

18:

Som følge af ændringerne bliver bus 18 oprettet som ny linje for blandt andet at erstatte dele af den gamle 8A. Bussen kører fra Emdrup i en bue rundt om byen til Lergravsparken.

Grafik: Rejseplanen
Grafik: Rejseplanen
 

23:

Buslinje 23 bliver også oprettet helt på ny og kører langs østkysten, inden den kører gennem Indre By for via Sydhavnen at ende i Valby - og retur.

Grafik: Rejseplanen
Grafik: Rejseplanen
 

26:

Bus 26 får også store ændringer og kører nu helt op til Brønshøj, mens den samtidig ikke længere kører helt til Østerbro.

27:

Den lille rute får kun minimale ændringer efter 13. oktober.

31:

Bus 31 kommer fremover på en væsentligt længere køretur og vil fremover køre helt til Kastrup.

33:

Bus 33 bliver stort set ikke ændret fremover.

34:

Buslinje 34 bliver kraftigt reduceret fremover, og går over til kun at betjente det vestlige Taarnby. Dele af den gamle rute bliver erstattet af busserne 7A, 18 og 37.

35:

Linje 35 bliver fremover forkortet en anelse.

37:

Linje 37 skifter fremover helt retning og kører til Vanløse via Frederiksberg frem for Østerbro. Gamle brugere af linje 37 kan i stedet bruge busserne 14 og 23.

42:

Rute 42 bliver fortid fra 13. oktober. Ruten bliver dækket ind af  linje 4A, linje 6A, linje 18, linje 164 og linje 165 fremover.

Grafik: Rejseplanen
Grafik: Rejseplanen
 

66:

Bus 66 bliver også fortid fremover. Tidligere brugere af bussen må i stedet med 4A, 250S, 26 eller 68 for at komme til metro, s-tog eller andre busser.

Grafik: Rejseplanen
Grafik: Rejseplanen
 

68:

Rute 68 får en kraftig forlængelse ind på Amager fremover, og den skifter også retning i den nordlige del af ruten.

77:

Bus 77 bevæger sig efter 13. oktober ikke længere til den østlige del af Amager, men vil i stedet køre via Islands Brygge og ende i Ørestaden.

78:

Ruten for bus 78 også fremover kraftigt reduceret, og bussen vil nu i stedet for at køre rundt om det nordlige Amager køre på tværs af øen mellem to metrostationer.

132:

Rute 132 bliver beskåret kraftigt og har nu endestation på Friheden Station. Dele af ruten erstattes af 4A og 23.

161:

Bus 161 bliver fremover reduceret væsentligt og kører kun til Herlev Station. Dele af ruten erstattes af linje 68, mens 300S kan fungere som alternativ.

164:

Som følge af de nye ændringer, bliver bus 164 oprettet som ny linje. Bussen kører nord for København fra Ballerup til Hellerup, hvor den undervejs forbinder til S-togsstationerne Vangede og Hellerup.

Grafik: Rejseplanen
Grafik: Rejseplanen
 

165:

Et lille stykke af den sædvanlige rute for 165 bliver skåret bort, og passagerer henvises på den strækning til bus 164.

166:

Den nye linje 166 drejer af ved Husum og kører mod nordvest i stedet for at fortsætte til Nordhavn som hidtil. Dele af den tidligere rute overtages af linje 164.

169:

Rute 169, som har turneret i det nordsjællandske, udgår helt fremover. Passagerer henvises i stedet for til 171/172, 176, 179 og 192.

Grafik: Rejseplanen
Grafik: Rejseplanen
 

171/172:

Buslinje 171/172 opstår til at overtage en del af driften fra blandt andet linje 169 fremover.

Grafik: Rejseplanen
Grafik: Rejseplanen

176:

Linje 176 kører fremover ikke længere til Skovshoved. I stedet kører den i en halvcirkel til Hellrup Station. Dele af den gamle strækning erstattes af linje 179.

179:

Linje 179 kører fremover ikke længere forbi Hellerup. Bussen kører i stedet til Skovshoved, og passagerer, der er vant til at køre ad den gamle rute, henvises til linjerne 171/172, 176 og 192.

185:

Bus 185 får en mindre ændring cirka midt på ruten. Kunder på den gamle strækning henvises i stedet til bus 171/172.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU