Annonce:
Annonce:

Ny NSA-lækage afslører detaljer om USA's COP15-spionage

Den amerikanske efterretningstjeneste spionerede mod deltagende lande, bekræfter lækkede NSA-dokumenter

Annonce:
Følg Samfund

Forud for klimakonferencen COP15 i København i december 2009 spionerede den amerikanske efterretningstjeneste mod deltagende lande og indsamlede efterretninger om deres forberedelser.

Det bekræfter tophemmeligtstemplede dokumenter fra efterretningstjenesten NSA, som tirsdag blev offentliggjort af WikiLeaks, skriver Information.

Et dokument viser blandt andet en samtale mellem FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, om EU’s rolle i de internationale forhandlinger frem mod FN-klimaforhandlingerne COP15 i København.

Det er tidligere blevet afsløret, at NSA har aflyttet Angela Merkels mobiltelefon, men det er uklart, om det er via denne aflytning, at tjenesten har opsnappet indholdet af den pågældende samtale, skriver Information.

I samtalen understreger Ban Ki-moon vigtigheden af, at EU fortsat påtager sig en ledende rolle i forhold til at drive klimaforhandlingerne fremad.

Annonce:

- Ban fastholdt også, at eftersom den nye amerikanske regering vil have en meget engageret og proaktiv holdning på området, er tiden moden til, at EU og hele verden skaber de rigtige forudsætninger for at nå til en meningsfuld aftale ved FN-klimaforhandlingerne i 2009, står der blandt andet i dokumentet.

Dokumenterne fra WikiLeaks giver ny indsigt i, i hvor vid udstrækning den amerikanske efterretningstjeneste var engageret i spionage mod forhandlingerne forud for COP15-topmødet, hvor verdens ledere efter planen skulle have indgået en global aftale om reduktion af CO2-udledning.

Information afslørede allerede i januar 2014, at NSA siden i hvert fald 2007 havde fokuseret på klimaforhandlingerne, og at man specifikt til topmødet i København havde planer om at "forsyne beslutningstagere med enestående, betimelige og værdifulde indblik i nøglelandes forberedelser og mål for konferencen", som der stod i et tophemmeligt dokument lækket af Edward Snowden.

I det andet dokument refererer NSA en eller flere samtaler mellem japanske og tyske diplomater, ligeledes om internationale klimaforhandlinger frem mod COP15 i København.

Annonce:

Her drøfter diplomaterne indholdet af nogle klimapolitiske diskussioner, som en række lande planlægger at føre i forbindelse med et forestående G8-topmøde i Japan.

WikiLeaks oplyser, at begge dokumenter stammer fra 2008 og har indgået i en udgave af NSA’s såkaldte Global Sigint Highlights - Executive Edition.

Ifølge den australske avis The Saturday Paper er det en orientering om særligt vigtige efterretningsrapporter til spidserne i den amerikanske regering, heriblandt præsidenten, udenrigsministeren og forsvarsministeren.

Det står ikke klart, hvem kilden til de lækkede oplysninger er, skriver Information.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: