Ny omstridt stormoské: 'Vi er ikke støttet af Iran'

Den nyåbnede Imam Ali moské i København vil åbne dørene for ikke-muslimer og byde interesserede indenfor til at se, hvad der foregår bag murerne

Her kan du se video fra den nyåbnede Imam Ali moské i København (video: Jakob Jørgensen)

De store håndvævede tæpper er stadig rullet ind i plastik og ligger langs væggene, da vi ankommer til Imam Ali Moskéen en time før fredagsbønnen starter. Moskéen åbnede officielt den 1. oktober, men tæpperne kom først i nat, og de frivillige har ikke nået at rulle dem ud, andre steder end i det store bederum midt i moskéen.

Håndværkere suser ind og ud mellem hinanden, for nu hvor der er tæpper i bederummet, er det ikke tilladt for besøgende at have sko på.

Så skoboksene skal hentes i kælderen og stilles op. Stemningen er spændt og en smule kaotisk. Et sted hænger der en ledning ud af en væggen og ved en sideindgang står der to gipsplader, som ikke er sat op endnu. Men åbningen kunne ikke trækkes længere.

- Folk har været meget utålmodige. De har ventet på, at byggeriet skulle være færdigt i fire et halvt år, så nu kunne vi ikke trække den længere, siger Murtaza Al Shawi, talsmand for Imam Ali Moskéen til Ekstra Bladet.

Håndværkerne havde ikke nået at lave de sidste detaljer før moskéen slog dørerne op til fredagsbøn (Foto: Jakob Jørgensen)
Håndværkerne havde ikke nået at lave de sidste detaljer før moskéen slog dørerne op til fredagsbøn (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Knas med økonomien
Byggeriet af den farvestrålende moské på Vibevej i Københavns nordvest kvarter endte med at tage to år længere, end det oprindelig var planlagt.

Som med så mange andre store bygninger, kunne håndværkerne ikke overholde budgettet og den færdige moské med kuppel og to minarater endte med at koste omkring 85 millioner kroner. Penge som løbende er blevet doneret af shia-muslimer i hele verden.

- Vi har fået beløb fra 20 kroner på mobilepay og op til 25 millioner fra en samling af shia-muslimer i blandt andet Tanzania, Kenya og Indien. Men pengene har taget lang tid at indsamle, så byggeriet er udskudt flere gange, siger Murtaza Al Shawi, talsmand for Imam Ali Moskéen til Ekstra Bladet.

Flere har beskyldt foreningen for at have modtaget penge fra statslige organisationer i Iran, men det afviser Murtaza Al Shawi.

- Da vi startede projektet, havde vi to muligheder. Vi kunne vælge den nemme og tage imod penge fra statslige organisationer, som nogle steder bruger moskéer som uofficielle ambassader. Eller vi kunne vælge den svære og selv finde pengene blandt private donorer og beholde indflydelsen på, hvordan vi driver moskéen. Vi valgte det sidste, siger han til Ekstra Bladet.

Samlet under bøn
På førstesalen i Imam Ali moskéen er to håndværkere i gang med at lægge tæpper på marmorgulvet, da fredagsbønnen starter. Førstesalen er forbeholdt kvinder, og tæpperne bliver rullet ud i takt med at de kommer op af trappen og sætter sig. En kvinde går rundt med en slikpose og byder de nyankomne på et stykke slik, andre koncentrerer sig om at fotografere den nybyggede moské med deres smartphones.

Førstesalen er forbeholdt kvinder under den første del af fredagsbønnen. Herfra kan de se ud over bedesalen, hvor deres mænd sidder.

- Mænd og kvinder går ind af den samme indgang, men kvinderne går så op på første sal under den første del af bønnen. Her kan de sidde og kigge ned på mændene, eller de kan sætte sig tilbage og tage deres tørklæde af, hvis de har lyst til det, siger Murtaza Al Shawi, talsmand for Imam Ali Moskéen til Ekstra Bladet.

Under første del prædiker imamen om aktuelle ting, som er sket i løbet af ugen. Den anden del er den egentlige fredagsbøn. Når anden del starter, går kvinderne ned i bedesalen og sætter sig bag mændene.

- Det er vigtigt at man sidder tæt under selve fredagsbønnen. Man må ikke sidde på forskellige niveauer, for så mister man noget af kraften, siger Murtaza Al Shawi, talsmand for Imam Ali Moskéen til Ekstra Bladet.

Murtaza Al Shawi tror, at det kræver åbenhed, hvis Imam Ali moskéen skal blive en del af lokalsamfundet. (Foto: Jakob Jørgensen)
Murtaza Al Shawi tror, at det kræver åbenhed, hvis Imam Ali moskéen skal blive en del af lokalsamfundet. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Bandemedlem fra Nordvest
Murtaza Al Shawi  er vant til at være i mediernes spotlight, og han stiller sig vanligt op foran kameraet, da vi spørger om, han har lyst til at blive interviewet.

Sig lige noget, så vi kan teste at lyden er i orden.

- Jeg hedder Ali, jeg er bandemedlem og jeg kommer fra Nordvest, siger han grinende.

Murtaza er mange ting. Han er veltalende, velklædt og bedre til at tale dansk end han er til at tale arabisk. Han er ikke bandemedlem, men som presseansvarlig oplever han nogle gange, at medierne har et unuanceret billede af unge muslimer. Derfor mener han også, at det kræver åbenhed, hvis Imam Ali Moskéen skal blive en integreret del af lokalsamfundet.

- Det er på tide, at vi bryder isen. Det er på tide, at vi åbner op og byder folk velkomne, så de kan se, hvad der foregår i moskéen. Ved at være åbne og vise omverdenen, hvad der sker bag murerne, kan vi være med til at bryde folks fordomme om muslimer, siger han til Ekstra Bladet.

Ikke for alle
Og åbenheden er til at mærke, når man ankommer til Imam Ali moskéen. Folk smiler, hilser og giver hinanden kindkys. På væggene er der korancitater, og under dem står der en dansk oversættelse, så alle kan forstå budskaberne. Men åbenheden har sin begrænsning.

Fredagsbønnen bliver ikke oversat, og den foregår kun undtagelsesvis på dansk. Nysgerrige som ikke kan tale arabisk, er derfor afskåret fra, at høre hvad imamen prædiker, men det giver også problemer for de unge muslimer.

Foran os sidder Hussein. Han er 16 år gammel og født og opvokset i Danmark. Han taler flydende dansk, men hans arabisk er ikke så godt.

- Jeg gør mig virkelig umage, men det kan stadig være svært at forstå, siger han til Ekstra Bladet.

Derfor vil Murtaza Al Shawi også arbejde på, at Imam Ali moskéen bliver en dansk moské, der tilbyder prædikener på dansk og forskellige udenlandske sprog.

- I fremtiden skal det være en dansk moské, som tilbyder danske prædikener. De unge i dag kræver noget andet, end deres forældre gør. Og vi skal kunne tilbyde noget til både muslimer som er kommet hertil, men især også til muslimer som er født og opvokset i Danmark, siger Murtaza Al Shawi til Ekstra Bladet.

1 af 4 Håndværkerne havde ikke nået at lave de sidste detaljer før moskéen slog dørerne op til fredagsbøn (Foto: Jakob Jørgensen)
2 af 4 Sayyid Murtadha al-Kashmiri var inviteret fra Irak til at stå for dagens fredagsbøn. (Foto: Jakob Jørgensen)
3 af 4 Murtaza Al Shawi tror, at det kræver åbenhed, hvis Imam Ali moskéen skal blive en del af lokalsamfundet. (Foto: Jakob Jørgensen)
4 af 4 Folk har taget plads i bedesalen til fredagsbønnen. (Foto: Jakob Jørgensen)
234 kommentarer
Vis kommentarer