Ny opdagelse kan løse 2000 år gammelt mysterium

En gruppe forskere har gjort en ny opdagelse, der kan være mede til at løse et over 2000 år gammelt mysterium om den store pyramide i Giza

Svaret på, hvordan de gamle egyptere har bygget den store pyramide kan være løst (Foto: AP)
Svaret på, hvordan de gamle egyptere har bygget den store pyramide kan være løst (Foto: AP)
Følg Samfund

I over 2000 år har videnskabsmænd, forskere og konspirationteoretikere grublet over, hvordan det lykkedes de gamle egyptere at bygge en så stor og smuk pyramide som den store pyramide også kendt som Keopspyramiden i Giza?

Men nu er vi måske kommet lidt nærmere svaret.

Det skriver The Guardian, Live Science og flere andre medier på baggrund af oplysninger fra en gruppe forskere.

Forskerne er en del af det såkaldte Hatnub Project i Egypten, hvis formål er at finde ud af mere om de gamle egyptere, og de har nu fundet et system, som efter sigende er blevet brugt til at transportere de tonstunge blokke.

- Systemet består af en rampe, der er flankeret af to trapper med mange stolpehuller. Ved hjælp af en slæde, der bar disse stenblokke fastgjort med et reb, har de gamle egyptere været i stand til at trække tonstunge sten op ad meget stejle skråninger på 20 procent, siger Yannis Gourdon til Live Science.

Helt konkret har egypterne angiveligt været i stand til at trække blokkene på hver sin side af stenen i stedet for bare at kunne trække den i et reb i en ende. Dermed kunne flere hjælpe til, ligesom det gik langt hurtigere.

- Systemet, som vi har opdaget, gjorde det muligt at flere mennesker kunne lægge deres kræfter i det på en gang, og det betyder, at blokkene kunne blive flyttet hurtigere, siger underviser i egyptologi Dr. Roland Enmarch fra universitetet i Liverpool.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP

Gør et kup i Egypten

Nye beviser
Den nye afsløring kommer i kølvandet på en række andre nye oplysninger, som blev offentliggjort i 2017.

Arkæologerne har tidligere bevist, at dele af pyramidens indre kammer er bygget af granit, der stammer fra byen Aswan 800 kilometer syd for Giza.

Men hvordan er det lykkedes at transportere de tonstunge blokke, når den teknologiske udvikling ikke var i nærheden at have produceret transportmidler til den slags?

Ifølge flere medier blev der fundet en ældgammel papyrus (en speciel type rullet papir red.) i byen Wadi Al-Jarf.

Her beskrev en mand ved navn Merer, hvordan tusindvis af arbejdere transporterede de tonstunge sten i træbåde, som de sejlede nordpå langs Nilen.

Dernæst havde de bygget en kompliceret kanal, der førte fra Nilen direkte ind til pyramiden, og så kunne de uden problemer sejle helt tæt på den kæmpemæssige pyramide.

Det skrev flere britiske medier heriblandt Daily Mail og International Business Times, der samtidig henviser til dokumentaren 'Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence', som blev vist på tv-stationen Channel 4 lørdag aften.

Den nye teori blev bakket op af arkæologen Mark Lehner, der har lavet en skitse af den kanal, som de gamle egyptere efter sigende gravede fra Nilen ind til pyramiden.

Fakta om den store pyramide

- Ifølge flere arkæologer er det efterhånden slået fast, at pyramiden blev bygget omkring 2600 f. Kr. Det var efter sigende farao Khufu, der traf beslutningen om, at den skulle bygges.

- Mark Lehner mener, at de skulle bruge mellem 20.000 og 30.000 mænd til at skabe pyramiden. Den består af omkring 2,3 millioner sten, som i gennemsnit vejer 2,5 ton hver.

- Bygningen er den eneste af de syv vidundere, der stadig står. Det var den højeste bygning i verden indtil 1800-talet.

- Som så mange andre pyramider blev den bygget som grav til farao Khufo også kendt som Keops.

- Bygningen er knap 139 meter høj og ligger nær Egyptens hovedstad Cairo i byen Giza.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind