Ny opfindelse fjerner hærværk

Ny laser fjerner graffiti fra historiske seværdigheder uden at beskadige dem. Se hvordan i videoen herunder

Se hvordan laseren fungerer her. Video: AP.

Næste gang du skal til Italien og se på historiske seværdigheder, kan du glæde dig til en mere graffitifri oplevelse.

Det toscanske laserproducent El.En. har nemlig udviklet en laser, der kan rense overflader for blandt andet graffiti uden at beskadige dem, skriver AP.

Nogle vil måske mene at graffiti historisk set altid har været en del af bybilledet, selv da romerne regerede, men nu skal det altså være slut med skrift på de historiske bygninger i først og fremmest Firenze, hvor laseren er blevet doneret til den frivillige organisation Fondazione Angeli del Bello Onlus (Non-profit Skønhedsenglene på dansk, red.).

Organisationen har indtil videre brugt instrumentet til at rense Firenzes berømte Ponte Vecchio-bro, hvor det fjernede diverse skriblerier uden besvær. Se hvordan laseren virker i videoen over artiklen.

Firenzes berømte Ponte Vecchio-bro. Screengrab fra video.
Firenzes berømte Ponte Vecchio-bro. Screengrab fra video.
 

- Ponte Vecchio blev ikke engang ødelagt af nazisterne, det er en af de få historiske broer der er bevaret, og derfor har den en vigtigt symbolsk betydning. Vi som florentinere holder meget af den, forstår du, den er af sandsten, det er sandt, at den har overlevet meget, men hvis vi fortsætter med at ridse og skrive på den og så videre... Det er ikke sådan man bevarer den, og i sidste ende vil alle disse lag ødelægge broen, og det ønsker vi ikke, siger Alessandra Zecchi, der er koordinator i Fondazione Angeli del Bello Onlus

Laseren kan bruges på blandt andet kalkmalerier, træ og metal, men den kræver særlig træning at bruge. Indstilles den forkert, kan den nemlig ødelægge overfladen og være til fare for brugeren.