Ny overraskende teori: Sådan blev månen skabt

Månen blev måske slet ikke skabt, på den måde som vi går og tror. En gruppe israelske forskere har fundet frem til en ny og overraskende teori

Månen som vi kender den i dag. Men hvordan blev den skabt? (Foto: Per Rasmussen)
Månen som vi kender den i dag. Men hvordan blev den skabt? (Foto: Per Rasmussen)

Du ser på den næsten hver dag. Månen. Og i årevis har det været et stort spørgsmål, hvordan den egentlig blev skabt og formet.

Ind til nu har førende astronomer og forskere været enige om, at månen angiveligt blev skabt, da en meget tidlig 'udgave' af jorden buldrede sammen med en anden planet på størrelse med Mars.

Men nu har en ny teori set dagens lys.

Ifølge en gruppe forskere på Technion-Israel Institute of Technology og Weizmann Institute of Science er den måne, som du ser hver aften langt fra den første måne.

Det skriver de i den nye udgave af magasinet Nature Geoscience.

- I vores model lufter vi teorien om, at Jorden engang havde flere forskellige måner, der var skabt af kollisioner med 'den første udgave af Jorden'. Disse måner er så kollideret med hinanden, så Jorden har sandsynligvis haft flere måner tidligere, siger en af forskerne bag projektet, Hagai Perets, til Science Daily.

Tidligere har teorien været, at månen blev skabt ved én stor kollision som denne (Foto: NASA/JPL-Caltech)
Tidligere har teorien været, at månen blev skabt ved én stor kollision som denne (Foto: NASA/JPL-Caltech)
 

4,5 milliarder år siden
Ifølge den ledende forsker bag projektet Dr. Raluca Rafu har han og hans kolleger brugt nogle matematiske formler, der simulerede, hvordan disse små planeter kolliderede med Jorden, den gang den blev formet for 4,5 milliarder år siden.

Deres resultater viser, at det ville kræve omkring 20 kollisioner for at få skabt og formet den måne, som vi kender i dag.

- Flere kollisioner er en mere naturlig måde at forklare, hvorpå du kan forklare, hvordan månen blev skabt. De tidligere stadier af vores solsystem var præget af mange forskellige kollisioner, og derfor giver det også mest mening, at månen blev formet på den måde, siger Dr. Raluca Rafu til Business Insider.

Ifølge Science Daily var også Jorden var efter sigende påvirket af mange kollisioner med andre planeter, inden den blev formet til den jord, som vi kender i dag.

163 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere