Ny person død af e-cigaret: Røg KUN nikotin

I Georgia er endnu en person død efter brugen af e-cigaretter

Lungesygdomme og dødsfald kædes sammen med brug af e-cigaretter. Disse symptomer skal du være opmærksom på. Video/redigering: AP/Ekstra Bladet/Martin Ekelund
Følg Samfund

Elleve dødsfald er rapporteret i USA. Alle dødsfaldene er kædet sammen med brugen af e-cigaretter, men for første gang er et dødsfald af damp ikke forbundet med brugen af THC, der findes i cannabis.

Derimod har det seneste dødsfald været udelukkende ved brug af en e-cigaret med nikotin i.

Det skriver CNN, der har fået hændelsesforløbet bekræftet af Georgia Deparment of Public Health.

Personen, der er afgået ved døden i den amerikanske stat, har kun brugt sin e-cigaret til at ryge væsker med nikotin i.

Om væskerne er med THC eller uden, er dog ikke den afgørende forskel, fortæller den danske overlæge med speciale i toxiologi Niels Erik Ebbehøj til Ekstra Bladet.

- Nogle gange går det godt, og man er heldig, men der er så mange produkter (af væske til e-cigaretter red.) på markedet, og ingen ved, hvad der rent faktisk er i dem.

Han mener derfor, at det er mere held end forstand, at der ikke har været flere tilfælde af folk med lungesygdomme, hvor det er gået grueligt galt som i USA.

- Grunden til, at vi ser så mange tilfælde nu, kan skyldes en lille ændring i kemien. Bare en lille ændring i de stoffer, der kommer i, kan give det, vi kalder en kemisk lungebetændelse, fortæller han.

Ingen tjek med stoffer
Der er ifølge ham en viden omkring, hvad de grundlæggende ingredienser i væsken til e-cigaretter er, men aromaer og andre stoffer, er der ingen tjek med. Heller ikke i Danmark.

- Folk har været heldige, og der er naturligvis grader af kemisk lungebetændelse. Men ingen ved reelt, hvad der er i de væsker, der sælges i udlandet eller herhjemme. Ingen har styr på konsekvenserne eller risikoen ved brug af e-cigaretter.

Det skyldes ifølge Niels Ebbehøj, at der ikke har været krav eller gode testmetoder til at tjekke væskerne, og de er i stedet bare kommet ud på markedet.

- Det er formentlig ikke rigtigt, at det kun skulle skyldes væsker med THC. Vi ved det ikke, for der er ingen test. Heller ikke i Danmark. Det er virkelig et eksperiment, du udsætter dine lunger for ved at bruge dem.

Han forklarer, at der i modsætning til almindelige cigaretter ses en akut effekt ved brugen af e-cigaretter.

- Det er rigtig nok, at der er mindre tjære i end almindelige cigaretter, men hvad der ellers er i væsken, det ved vi simpelthen ikke, og det er ikke til at side, hvad der kan ske.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+