Ny prognose afblæser truende lægemangel

Antallet af læger stiger voldsomt i de kommende årtier. Men der vil være brug for flere praktiserende læger.

Manglen på læger har været kaldt et af de største problemer i det danske sundhedsvæsen. Men ifølge en ny prognose bør patienter i Danmark ikke være bange for, at der ikke er læger nok til at behandle dem. Det skriver Berlingske.

Forventningen er nemlig, at der i 2035 vil være 33.713 læger i Danmark - eller næsten 6000 flere end hidtil antaget.

Det ­fremgår af en lægeprognose, som offentliggøres i denne uge, og som ifølge sundhedsminister Sophie Løhde (V) er en rigtig god nyhed.

- Det er helt afgørende for et velfungerende sundhedsvæsen, at vi har det rette sundhedspersonale til at tage sig af danskernes sygdomme og sørge for deres velbefindende.

- Derfor er det også glædeligt, at prognosen viser, at der sker en stigning, som er større end forventet, siger hun.

Se også: Trods lægeprognose: Yderområder lider af akut lægemangel

Lægerne er blevet hurtigere til at gennemføre medicinstudiet og den efterfølgende videreuddannelse til speciallæge. Samtidig stiger pensionsalderen, så lægerne er længere på arbejds­markedet.

Derudover er det lykkedes at lokke stadig flere udenlandske læger til at arbejde i Danmark, og så er optaget på medicinstudiet øget med den nye uddannelse i Aalborg.

Se også: Regioner: Specialuddannelser skal lokke læger ud af byen

Samlet betyder det, at der sammenlignet med i dag vil være 59 procent flere læger i 2040, som er slutåret for den nye prognose.

Og det er glædeligt, mener f­ormanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

- Ud fra prognosen ser den fremtidige lægemangel ikke ud til at være det ­påtrængende problem, som det var tidligere, siger han til Berlingske.

Andreas Rudkjøbing peger dog på, at der ligger en opgave i at få fordelt lægerne over hele landet og dirigere dem ind i de specialer, der i særlig grad er behov for.

Aktuelt er der eksempelvis mangel på neurologer og geriatere, der er eksperter i ældresygdomme.

Forventningen er også, at der vil være brug for flere praktiserende læger end de godt 3500, der er i dag. Læger har det nemlig også med gerne at ville klumpe sig sammen i de større byer og især i hovedstadsområdet.

Derfor er der ifølge Andreas Rudkjøbing i dag, hvad han kalder en "funktionel" mangel på læger i nogle områder af landet, eksempelvis i Thy og i Nykøbing Falster. Senest er der opstået et problem med akut mangel på praktiserende læger i Esbjerg.

Til det formål er der netop nedsat et lægedækningsudvalg, som skal komme med forslag til at løse den udfordring. Udvalget skal afrapportere i slutningen af 2016.

- Udvalget kommer med konkrete forslag til, hvordan vi sikrer en bedre geografisk spredning af læger, fordi der desværre er mange steder i landet, at man har utrolig svært ved at tiltrække og fastholde læger, siger sundhedsministeren.

5 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere