Ny rapport: Her er den største trussel mod Danmark

Forsvarets Efterretningstjeneste har netop offentligjort den årlige risikovurdering

Ny rapport fokuserer på Grønland. Video: AP

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har netop offentliggjort den årlige risikovurdering, der indeholder en analyse af de største trusler mod Danmark.

Risikovurderningen er blevet præsenteret på et pressemøde fredag formiddag.

Det er hverken terror eller cyberangreb, der er det største risikoområde for Danmark, konkluderer den nye rapport.

Det er derimod situationen i Grønland og Arktis, der er i større fokus end tidligere.

– Det er stadig regeringens politik at fastholde Arktis som et lavspændingsområde. Men jeg tror, at det står klart for alle, at den tilgang er udfordret, sagde forsvarsminister Trine Bramsen (S) til TV2 tidligere fredag.

Grønland, Trump og stormagter
Den store prioritering af Arktis og Grønland sker få måneder efter, at den amerikanske præsident, Donald Trump, luftede muligheden for at købe Grønland.

Udmeldingen skabte stor polemik, og Mette Frederiksen var under et besøg i Grønland hurtig til at afvise præsidentens købstilbud.

Efterfølgende aflyste den amerikanske præsident et planlagt besøg til Danmark.

Ifølge FE er Danmark udfordret af, at både USA, Rusland og Kina prioriterer området i Arktis langt højere, hvilket øger spændingsniveauet i regionen.


Bliver en udfordring for Danmark
FE hæfter sig blandt andet ved Ruslands stigende militære opbygning i regionen, der især er blevet vigtig i takt med den globale opvarmning, der gør at Arktis bliver mere tilgængeligt.

'Rusland prioriterer Arktis meget højt og har store sikkerhedsmæssige og økonomiske interesser i regionen. Ruslands militære opbygning i Arktis er defensivt motiveret, men rummer i stigende grad elementer, der også kan anvendes til offensive operationer,' står der i rapporten.

Kina har tidligere vist interesse i at investere i Grønlands naturressourcer og infrastruktur, og i risikovurderingen sidste år konkluderede FE også, at Kinas ønske om indflydelse i Grønland og Arktis sandsynligvis ville vokse i fremtiden.

Stormagternes øgede interesse i regionen, kan ifølge FE påvirke Danmarks ageren Arktis. Ifølge sikkerhedstjenesten bliver det en udfordring for Danmark at balancere hensynet til sine allierede og Danmarks strategiske interesser, når Danmark fortsat skal holde fast i ambitionen om et lavt spændingsniveau.

Terror og cyberangreb er stadig en trussel
Sidste år var det truslen for cyberangreb, der var i størst fokus for sikkerhedstjenesten. FE beskrev, hvordan cyberangreb var en øget trussel mod Danmark, men at det på kort sigt ville være mindre sandsynligt, at fremmede stater ville lave destruktive cyberangreb mod Danmark.

Men cyberangreb er ikke længere det største fokus for efterretningstjenesten, men både det og terror er fortsat en trussel mod Danmark, konkluderer FE i den nye risikovurdering.

FE beskriver fortsat terrortruslen som alvorlig.

Du kan læse den fulde risikovurdering her.

226 kommentarer
Vis kommentarer