Ny samtykke-app hegles igennem: - Dybt skadelig

Et privat firma har lavet en app, hvor man med et swipe kan give samtykke til sex, men appen får meget kritik

I de seneste år har folk været på gaden flere gange for at demonstrere for en samtykkebaseret lovgivning, og 1. januar i år blev det til virkelighed. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
I de seneste år har folk været på gaden flere gange for at demonstrere for en samtykkebaseret lovgivning, og 1. januar i år blev det til virkelighed. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Følg Samfund

19 dage efter, at en ny samtykkebaseret voldtægtslovgivning trådte i kraft, har firmaet Schellenbauer & Co lanceret en app, hvor man kan give sit samtykke til sex med en anden person.

Appen hedder iConsent og fungerer lidt ligesom ligesom MobilePay, hvor man kan sende og modtage anmodninger om samtykke til sex. Samtykket gælder for et enkelt samleje og ophører efter 24 timer.

Kritikken vælter dog ned over den nye app, der af Everyday Sexism Project Danmark beskrives om potientelt farlig.

På Twitter og LinkedIn er der også mange, der kritiserer appen, og nogle spørger endda, om der er tale om satire.

Kristian Hegaard, der er retsordfører i Radikale Venstre, er også utilfreds med den nye samtykke-app.

- Det er en eklatant misforståelse af samtykkeloven og af, hvad sex og samtykke er, siger politikeren.

En anden funktion i app'en er, at man undervejs kan trække samtykket tilbage ved at trykke på en knap. Og det finder Kristian Hegaard også dumt.

- Det er ikke sådan, man gør. Det er gennem den kontakt, man har med et andet menneske, at samtykke bliver skabt og ikke skabt.

- Denne app er dybt skadelig for samtykke-debatten, fordi den gør grin med, om man nu eksempelvis skal bruge NemID til at få samtykke, hvilket aldrig har været på tale. Så den er med til at latterliggøre en historisk milepæl i vores straffelov.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Da den nye voldtægtslov blev præsenteret i september, kunne retsordførerne dog ikke komme med nogle bud på hvordan man kan give samtykke med blot en lyd.
 

Samtykkebaseret voldtægtslovgivning

Et enigt Folketing vedtog 17. december 2020 en ny lovgivning, der indførte en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse.

Lovændringen betyder, at det nu er strafbart at have samleje med en person, der ikke samtykker.

Før var voldtægt defineret som, at gerningsmanden brugte vold eller trusler om vold, eller hvis offeret var i en tilstand, hvor vedkommen var ude af stand til at modsætte sig handlingen.

I den nye lov er der tale om voldtægt, hvis begge parter ikke samtykker til sex.

Professor: - Ingen juridisk gyldighed
Trine Baumbach, der er professor i strafferet på Københavns Universitet, har ikke haft lejlighed til at nærstudere den nye samtykke-app, men hun mener ikke, at den kan være udslagsgivende i en retssag.

- Den kan indgå i bevisvurderingen, men vil ikke være afgørende, fordi det altid vil bero på en konkret vurdering, om det er offeret, der har givet samtykket, hvilke omstændigheder det var under, og om det er sket som følge af tvang. Så på den måde har det ikke nogen juridisk gyldighed, siger hun.

- Det med at man skal kunne trække samtykket tilbage via mobilen lyder mere tvivlsomt. Selvom de fleste unge mennesker har deres mobiler på sig altid, tvivler jeg på, at de har den på sig lige i den situation.

Hun har ikke en opfattelse af, at appen kommer til at bidrage med noget.

- Jeg tror umiddelbart ikke, at den kan gøre noget godt i disse sager, fordi voldtægt er en utrolig alvorlig forbrydelse. Og det at indgå en aftale om at have samleje kan sagtens foregå, uden at man behøver at gøre det sværere, end det er, siger hun.

Direktør: - Selvfølgelig kan det udnyttes

Carsten Schellenbauer er direktør i det firma, der står bag iConsent. Han fortæller, at tanken bag app'en er at reducere antallet af voldtægter i Danmark.

- Vi håber på, at den kan skabe klarhed for begge parter om samlejet, og skabe forståelse og tryghed for begge.

- Kan man ikke lige så godt gøre det verbalt?

- Jo, og samtykket i app'en kan heller ikke stå alene. Det er op til den enkelte at sikre samtykke før, under og efter et samleje.

Han forklarer, at app'en skal sikre, at begge parter ved, hvad der skal ske, hvis man eksempelvis er på en date med en, man ikke kender så godt. Han fortæller samtidig, app'en skaber nogle datapunkter, som ville kunne blive brugt i en retssag.

- Hvad med kritikken af, at man kan blive tvunget til at give et samtykke i app'en?

- Vi mener stadig, at det skaber et relevant datapunkt.

På kritikken af, at det kan være svært at trække samtykket i app'en tilbage undervejs, svarer Schellenbauer:

- Det kan helt sikkert blive et problem, men man kan omvendt spørge i en situation, hvor man ikke har et datapunkt, hvad gør man så? Så har du en handling uden data, og så bliver det ord mod ord.

- Selvfølgelig kan det udnyttes. Ligesom du kan blive udsat for indbrud, selv om din dør er låst, og at dit NemID kan blive misbrugt.

Han er helt uenig i, at app'en latterliggør samtykkelovgivningen.

- Som vi ser det, er lovgivningen i sig selv kontroversiel, fordi hvordan skal man kunne sikre sig samtykke, hvis der ikke er en eller anden form for dokumentation for det?

- Vi er enige i, at app'en er kontroversiel, men vi mener også, at den er relevant for mange, siger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind