Annonce:
Annonce:

Ny stor undersøgelse: Chokolade er godt for hukommelsen og modvirker demens

Så er der godt nyt for alle chokolade-elskere - chokolade kan nemlig både forbedre koncentrations-evner, hukommelsen og hjælper hjernen til at analysere synsindtryk meget hurtigere

Du kan roligt gnaske løs på mørk chokolade hver dag. Det er faktisk meget sundt og er godt for hukommelsen og mange flere andre ting.(Foto: All Over Press)
Du kan roligt gnaske løs på mørk chokolade hver dag. Det er faktisk meget sundt og er godt for hukommelsen og mange flere andre ting.(Foto: All Over Press)
Annonce:
Følg Samfund

Hvis du har såkaldt kognitive vanskeligheder og har svært ved at huske, hurtigt mister overblikket, taber tråden i en samtale eller ofte glemmer, hvad du er i gang med, så er der godt nyt for alle, der jævnligt spiser chokolade. Og det skal selvfølgelig helst være mørk chokolade.

Chokolade er nemlig godt for hukommelsen, men chokoladen kan samtidigt også modvirke demens og mindske trætheden efter en søvnløs nat.

Det fremgår af en ny stor undersøgelse, et såkaldt metastudie foretaget af en gruppe italienske forskere. Det skriver flere videnskabelige tidsskrifter og magasiner. heriblandt IFL-ScienceFrontiers in Nutrition og EurekAlert.

Annonce:

Og det gode stof i chokoladen, der har den helbredende virkning, er de såkaldte flavanoler, en antioxidant, der findes i kakaobønner, og som dermed også er en vigtig ingrediens i chokolade. Og jo større procent kakao, der er i den mørke chokolade jo flere flavanoler er der også i chokoladen.

Jævnlig indtag af mørk chokolade kan også modvirke demens. (Foto: All Over Press)
Jævnlig indtag af mørk chokolade kan også modvirke demens. (Foto: All Over Press)
 

Øget blodtilførsel til hjernen
Det nye metastudie viser, at flavanolerne forbedrer menneskers hukommelse samt deres kognitive evner på både kort og lang sigt. Det skriver IFL-Science. Når man spiser flavanoler øger man blodtilførslen til visse dele af hjernen. Og det giver en direkte effekt og forbedrer koncentrationsevnen, hukommelsen og medvirker til, at hjernen hurtigere kan analysere synsindtryk.

Studiet viser også en lille ekstra gave til f.eks. forældre til små børn, der føler sig udmattede og trætte efter en lang søvnløs nat. De kan nu med fordel spise lidt mørk chokolade om morgenen. Flavanol-indtaget vil nemlig medvirke til, at trætheden delvist kan forsvinde.

Annonce:

Og på lang sigt virker jævnlig spisning af mørk chokolade til at modvirke demens, fordi flavanolerne påvirker den del af hjernen, der er koblet til aldersrelateret kognition. Mere detaljeret viser forskningen f.eks. at man hos ældre mennesker ved jævnligt indtag af flavanol over lang tid kan forbedre evnerne til at orientere sig i tid og rum, evnen til at løse problemer samt evnerne til både matematik og sprog. Effekten ses i øvrigt bedst hos de ældre personer, der allerede er begyndt at vise milde tegn på, at deres kognitive evner forværres.

Forskerne spiser selv mørk chokolade
Studiet er gennemført af en række forskere fra universiteterne i Rom og i byen L'Aquilla i Italien. Ved den såkaldte meta-analyse har de gennemgået et stort antal studier på netop chokoladens virkning på mennesker og har herefter lagt alle resultaterne sammen og analyseret dem. Derfor anses netop meta-analysen at have en større troværdighed en enkeltvise forskningsrapporter.

Forskerne bag meta-anaysen melder i øvrigt selv følgende ud:

- Mørk  chokolade er rig på flavanoler, så vi spiser selvfølgelig alle sammen mørk chokolade hver dag.

Sund mørk chokolade lige klar til at spise. (Foto: All Over Press)
Sund mørk chokolade lige klar til at spise. (Foto: All Over Press)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: