Ny storby-trend? Nak og æd din egen kanin

Ny bog håber at sætte fokus på 'urban farming', hvor almindelige danske familier opdrætter og slagter deres egne kaniner

Tine Kortenbach håber at starte en ny trend, hvor kaninstege bliver hverdagsmad på danske spiseborde.
Tine Kortenbach håber at starte en ny trend, hvor kaninstege bliver hverdagsmad på danske spiseborde.

Det er bestemt ikke en bog der er velegnet til Snurre Snups Søndagsklub, men journalist og agronom, Tine Kortenbach, håber alligevel, at yngre danske børnefamilier i storbyerne vil kaste sig over hendes værk, 'Urban farming med kaniner', der kommer på gaden den sjette februar.

Bogen skal hjælpe helt almindelige danske familier med at avle kaniner til spisebordet:

- Der er et godt udvalg af gode friske grønsager i supermarkederne, men jeg synes vores udvalg af kød er for ringe. Sydpå er det normalt at spise kanin og jeg tænkte, at det også skal udbredes i Danmark. Jeg har været kaninavler siden jeg var barn. Vi har altid spist kanin i min familie, det har været helt naturligt, konstaterer bogens forfatter Tine Kortenbach, der godt er klar over, at emnet er kontroversielt:

Se også: Kaninavlere rasende på paven

- Jeg vil gerne slå fast, at det ikke er kæle-kaniner man skal slagte, men derimod spise-kaniner, som er købt med henblik på, at de skal slagtes, så man kan servere noget sundt og bæredygtigt kød.  Mange familier føler at de har mistet forbindelsen til deres mad og vil vise deres børn hvor maden kommer fra. Som det er nu tror mange danske børn, at kyllingen er opdrættet i supermarkedets køledisk.

Se også: Ny påske-pizza - nu med kanin

Det er vel temmelig grænseoverskridende for en helt almindelig børnefamilie pludselig, at skulle slå kaniner ihjel?

- Det tror jeg du har ret i. Det vigtigste er at man har givet kaninerne et godt liv og at de får en værdig afslutning på det. Så er det ikke synd for dem. Man skal købe kaninerne ved en erfaren avler og der kan man få hjælp til, hvordan man skal slagte dem.  Det er et rigtigt stort tabu - at slagte selv - i vores moderne verden, hvor vi har uddelegeret slagtningen til andre, så vi ikke kan se hvad der foregår, vurderer Tine Kortenbach, der ikke anbefaler, at børnene deltager i slagtningen:

- Nej, det synes jeg ikke. Først når de er ældre og føler sig parate til det. 

Er der også god økonomi i at være kaninavler?

- Der er selvfølgelig nogle etableringsomkostninger til bure osv. En god sund spisekanin kan man få for en halvtredser og så er der cirka 2,5 kilo kød på, når den er er 15 uger gammel og skal slagtes. Kaninerne får desuden mange unger. Man får mange kanin-stege i løbet af et år, lyder meldingen fra forfatteren, der her deler en af opskrifterne fra bogen med Ekstra Bladets læsere:

 

HOT LEGS

Alle kender hot wings af kyllingevinger. Denne ret er lavet af kaninforben, der er mindst lige så lækre. De kan serveres både som appetizer, en lille lun ret på buffeten eller som hovedret. Hot legs er nemme at tilberede, og hele familien vil elske at smovse i dem – det er tilladt at spise med fingrene.

Brun benene i smør på en pande. Rør marinaden sammen, og pensl den på benene.

Steg kaninbenene i en stegepose eller stegeso i 11⁄2 time ved 180 grader. Vær opmærksom på, at en stegeso altid skal sættes i en kold ovn.

Til 4 personer

4 kaninforben, smør

Marinade:

1 dl tomatketchup
1 spsk honning

2 spsk æbleeddike
1 spsk balsamico
1⁄2 tsk salt

lidt kværnet peber


Persillepesto:


1 håndfuld persille

1 stor spsk creme fraiche
1 spsk olie
salt og peber
50 g nødder

Summer slaw:

100 g finthakket spidskål
100 g finthakket cikorie- eller hjertesalat
100 g groftrevet gulerod
11⁄2 dl ristede græskarkerner

Dressing til summer slaw:

1⁄4 dl raps- eller solsikkeolie
1⁄4 dl æbleeddike
en anelse sukker
lidt salt
friskkværnet peber

Alle ingredienserne til pestoen blendes til en ensartet konsistens. Server hot legs med persillepesto og tomater eller summer slaw (ikke vist på foto).
 

TIP
Hot legs kan serveres varme eller kolde. Beregn mindst to ben pr. person, hvis det er en hovedret.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere