Ny tendens: Her mødes arbejdsløse mænd

Arbejdsløshed rammer ofte mænd hårdere end kvinder. I et nyt frivilligt projekt mødes mænd derfor omkring deres situation, mens kvinder er forment adgang

(Foto: AP/Arkiv)
(Foto: AP/Arkiv)

Det kan føles som et slag i hovedet, når en fyreseddel lander på bordet. Og som mand kan det være ekstra svært at håndtere den nye situation.

Det er i hvert fald de erfaringer, man har hos FriSe og Socialt Udviklingscenter SUS, der står bag det nye projekt ’Kom videre mand’, som kører 10 forskellige steder på Sjælland. Her tager frivillige fat om de problematikker, der følger med, når jobbet ryger – og på en måde, der generelt er tilpasset mænd.

LÆS OGSÅ: Philip er arbejdsløs og med i en selvhjælpsgruppe

- Vores erfaring er, at det oftest kun er kvinder, der deltager i selvhjælpsgrupper. Hvis de har et problem, er de også gode til at snakke med andre kvinder om det, det gør mænd ikke i samme grad, siger Cathrine Sort, der er projektleder på 'Kom Videre Mand'.

Og netop det er mandeforsker og chefpsykolog ved Rigshospitalet Svend Aage Madsen enig i.

- Det er et velkendt forhold, som vi ser i alle sammenhænge, hvor det handler om at få og bruge hjælp. Det gælder brug af den praktiserende læge, psykologhjælp, rehabilitering og alle andre former for tilbud. En del af årsagen er, at mænd helst ikke vil se noget som et 'problem'. Og hvis de endelig gør det, så er det første, de tænker, at det må de klare selv, siger Svend Aage Madsen og tilføjer:

- Mænd har generelt sværere ved at håndtere arbejdsløshed, fordi deres identitet ofte er hæftet meget op på deres arbejde og samværet med andre på arbejdspladsen. Mænd er generelt også mere sårbare, når det kommer til skilsmisser, fordi de er mere afhængige af at have en familie. Enlige mænd trives dårligere og lever kortere.

Konkret indhold
De første mandegrupper i projektet, som samlet set handler om at få mænd videre i deres liv, fokuserede da også netop på skilsmisseramte mænd, og selvom flere af dem, der var med i første runde, har flyttet sig på forskellige måder, så var de ifølge Cathrine Sort noget skeptiske til at starte med.

- Flere var lidt bange for, at det var for navlepillende og bare en tudeklub. Men det er ikke tilfældet, siger Cathrine Sort.

LÆS OGSÅ: Politiker: Vi skal se ned på de arbejdsløse

Forud for projektet er der nemlig lavet en række undersøgelser for at finde ud af, hvad mænd kræver af sådanne grupper.

- I selvhjælpsgrupper mødes man normalt bare og snakker. Men vores undersøgelser viste, at der skal noget andet til, når det handler om mænd. De gider det ikke, hvis det er for blødt og ustruktureret, så der skal være noget konkret indhold, forklarer hun.

Kun for mænd
Ifølge Svend Aage Madsen fungerer ideen med temaer og en vis struktur som et godt udgangspunkt for begge køn, når det handler om at være i dialog om alvorlige problemer.

- Men især mænd har det ofte lettere, når man starter med noget konkret, og laver noget sammen som udgangspunkt for at snakke om tingene, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Arbejdsløse forældre: Vi skammer os

Når mændene mødes en gang om ugen i de otte uger, som hvert projekt kører, er der derfor faste temaer, som de arbejder ud fra.

- Blandt andet snakker man om, hvor man har oplevet udfordringer, hvad man kan, og hvad man gerne vil rent arbejdsmæssigt. Målet er jo også at få en slags afklaring, siger Cathrine Sort og tilføjer:

- Alfa og omega er dog, at der ikke er nogen kvinder. Selv de ledere, der fører deltagerne igennem de enkelte møder, er mænd. Sådanne miljøer har mændene brug for, tilføjer hun.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Arbejdsløse tør ikke tage chancer

Projektet kører i hele 2015 og er gratis at deltage i. Pengene til projektet kommer fra en bevilling fra Socialministeriet.

10 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere