Ny udvikling i Yousee-sag: Nu deltager efterretningstjeneste i efterforskningen

1,2 millioner kunder mistede tv-signalet i mange timer. Nu er Forsvarets Efterretningstjeneste gået ind i efterforskningen

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Seneste: Læs interview med efterretningschefen her

Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste deltager nu i efterforskningen af det store tv-nedbrud der ramte omkring 1,2 million Yousee-kunder 31. december.

Det bekræfter Center for Cybersikkerhed overfor TV 2.

- Center for Cybersikkerhed samarbejder med TDC om hændelsen. På nuværende tidspunkt kan vi ikke udtale os om en mulig årsag, siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed, i et skriftligt svar til TV 2.

Se også: Yousee efter kæmpe nedbrud: Så meget ved vi nu

I et tweet fra Center for Cybersikkerhed oplyser Forsvarets Efterretningstjeneste, at 'CFCS er tilsynsmyndighed for informationssikkerhed og beredskab i telesektoren - derfor er vi involveret i nytårsnedbruddet.'

I går lød det fra Yousees direktør, Jaap Postma, at nedbruddet skyldtes et 'et ekstremt kompliceret fysisk nedbrud i vores system'.

Yousee: Vi analyserer stadig

Mandag eftermiddag havde Yousee fortsat intet svar på, hvad der kan have udløst det massive nedbrud, som ramte tv-signalet hen over nytåret:

- Vi har en taskforce i gang med at analysere på det, som vi ved nu om nedbruddet.

- Når analysen er færdig, melder vi mere ud, siger kommunikationsmedarbejder Mai-Britt Noe til Ekstra Bladet.

- Har I en bagkant på, hvornår I så melder mere ud? Bliver det i dag?

- Nej, det kan vi ikke sige noget om.

Meget, meget sjældent
I ekspertkredse undrer man sig over det massive nedbrud.

Tidligere i dag snakkede Ekstra Bladet med teleekspert Torben Rune, grundlægger af Netplan.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi undrer os i teleselskabs-kredse. Ét er, at der ikke rigtigt er kommet besked fra Yousee om, hvad det er, der foregår. Det er også meget, meget sjældent, at man ser et landsdækkende nedbrud af dette omfang, sagde Torben Rune.

Endnu mere mærkværdigt er det ifølge eksperten, at udfaldet på tv-signaler tilsyneladende kører på tredjedagen i enkelte byer.

- Mit bedste gæt er, at det nok er et meget komplekst og ganske omfattende netværk, som man ikke har sørget for i tilstrækkelig grad har et redundans - altså en ekstra sikkerhed, hvis det går galt, lød det fra Torben Rune.

Se også: Efterretningstjenesten om Yousee-koks: Rolig nu

Plaster på Yousee-såret
Som plaster på såret oplyste Yousees direktør Jaap Postma i går, at man vil give de berørte kunder en kompensation i form af en 'underholdningsoplevelse'.

Hvad den underholdningsoplevelse konkret består af har direktøren endnu ikke uddybet.

'Nedbruddet betød desværre, at de fleste af vores kunder ikke kunne se tv nytårsaften. For mange af os er netop tv'et omdrejningspunkt for to vigtige nytårstraditioner: Dronningens nytårstale og rådhusklokkerne, der ringer det nye år ind. Vi undskylder derfor dybt til de mange, vi måtte skuffe på så betydningsfuld en aften,' lyder det i mailen.

Seneste: Læs interview med efterretningschefen her

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

254 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere