Annonce:
Annonce:

Ny underjordisk dommedags-boks skal beskytte os mod katastrofen

En nyt såkaldt dommedags-bibliotek er netop blevet åbnet i den nordlige del af Norge. Den underjordiske boks skal beskytte verdens vigtigste dokumenter og data mod alle slags katastrofer

Den nye dommedags-boks komme til at ligge nær Global Seed Archive, som du kan komme med ind i her, hvis du klikker 'play'. (Video: Government.no)
Annonce:
Følg Samfund

Dokumenter, systemer og data er afgørende for den måde, vi lever vores liv på.

Men en enkelt katastrofe det forkerte sted på det forkerte tidspunkt kan få fatale konsekvenser for infrastruktur, systemer og historiske dokumenter verden rundt.

Men nu er der godt nyt.

I Norge er der netop åbnet et såkaldt 'dommedags-bibliotek', der har til formål at sikre forskellige landes data og historiske dokumenter fra katastrofe såsom atomangreb, naturkatastrofer, krig, eller hackerangreb.

Det oplyser firmaet Piql i en brochure om projektet.

- Dybt inde i de arktiske bjerge er der ideelle klimaforhold, og det skaber et af de sikreste steder for en 'digital ambassade', hvor det er muligt at opbevare skrøbelig data offline, skriver Piql i deres brochure.

En mine i Norge
Samtidig bliver boksen sammenlignet med det såkaldte 'Global Seed Vault', der opbevarer og beskytter jordens frø og planter, hvis det uventede skulle ske.

Annonce:

- Vi har udviklet en unik teknologi, der kan fungere som langtidsopbevaring til gavn for fremtidige generationer. Vi havde brug for et meget sikkert sted, og det viste sig at være i en mine i Svalbard siger 'project manager' Katrine Thomsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

Minen er placeret omkring 1000 kilometer fra Nordpolen og befinder sig omkring 150 meter under jorden.

Ifølge CNN er boksen derfor sikret mod atomangreb, ligesom dataen forbliver offline, så det slet ikke er muligt at hacke stedet.

Efter sigende har projektet kostet omkring 33 millioner dollars svarende til omkring 230 millioner kroner.

Hundredvis af år
Ifølge Piql bliver dataen opbevaret på nyudviklede filmruller, der er sikrere end at have den skrøbelige data på en simpel harddisk. Dermed bliver det muligt at hente det frem igen, hvis det skulle blive udslettet af den ene eller anden årsag.

I første omgang har firmaet kørt test, der viser, at filmrullerne kan genskabes efter 500 års slitage.

- Faktisk tror vi, at vi med vores teknologi kan lagre date i 1000 år, siger Katrine Thomsen til CNN.

Annonce:

Ifølge NRK er behovet for at få sin data opbevaret i andre lande støt stigenden. Eksempelvis har Estland vurderet, at truslen fra russerne er så høj, at de har lagret deres arkiver og registre i andre lande.

I Svalbard har både Mexico og Brasilien allerede valgt at få deres data opbevaret i den ny boks.

- Det er en fremragende følelse at vide, at min nations arv vil blive bevaret i generationer fremover på denne arktiske ø, siger Erik Cardose fra Mexicos nationale arkiv til CNN.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: