Annonce:
Annonce:

Ny undersøgelse: Bekymring i hver fjerde sag om overgreb

Kommunerne laver fejl i en fjerdedel af de sager, der vedrører børnemisbrug. Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse

Steffie Boyschau var som barn og teenager udsat for seksuelle overgreb. Men de sociale myndigheder  greb aldrig effektivt ind, bl. a. fordi den nu 28-årige kvindes forældre ofte flyttede. Ny undersøgelse viser, at der stadigvæk er plads til forbedringer i det offentlige beredskab overfor børn truet af vold og seksuelt misbrug. (Foto: Linda Johansen)
Steffie Boyschau var som barn og teenager udsat for seksuelle overgreb. Men de sociale myndigheder greb aldrig effektivt ind, bl. a. fordi den nu 28-årige kvindes forældre ofte flyttede. Ny undersøgelse viser, at der stadigvæk er plads til forbedringer i det offentlige beredskab overfor børn truet af vold og seksuelt misbrug. (Foto: Linda Johansen)
Annonce:
Følg Samfund

Børn og unge, der har været udsat for overgreb, bliver svigtet af kommunerne. Myndighederne handler for langsomt, gør ikke tilstrækkeligt og i nogle tilfælde slet ikke noget, selv om det er konstateret, at barnet eller den unge har krav på hjælp.

Det er nogle af konklusionerne i en ny rapport fra Ankestyrelsen. Den når frem til, at kommunerne begår fejl i en fjerdedel af sagerne.

– Det er rystende, at 25 procent af sagerne har vakt bekymring hos Ankestyrelsen. Det er en ud af fire børn, der måske har lidt unødig skade på grund af fejl i sagsbehandlingen.

Mistro, angst og selvmordsforsøg: Jeg blev lejet ud til sex

Så kontant er meldingen fra den tidligere formand for børnerådet Lisbeth Zornig Andersen, da hun ser resultaterne i rapporten.

Annonce:

Ankestyrelsen har vurderet 103 konkrete sager fra 25 kommuner fra perioden januar-marts 2015. Kommunens indsats har ’vakt anledning til bekymring’ i 26 af sagerne. I ni af sagerne har fejlene været så alvorlige, at Ankestyrelsen har set sig nødt til selv at gribe ind. Det har enten betydet, at Ankestyrelsen har bedt kommunen skride ind eller helt overtaget behandlingen af sagen.

– Overordnet set har kommunerne været for sløve i forhold til nogle få problemstillinger. Der er noget, der tyder på, at de burde have reageret hurtigere i 25 procent af sagerne, siger forskningschef Frank Ebsen fra Professionshøjskolen Metropol.

Han understreger dog, at det ikke fremgår af rapporten, hvilken betydning fejlene har haft for det enkelte barn, og at der er forskel på, hvor graverende fejlene er. Han peger dog på en af de værste.

– Der er sandsynligvis nogle få børn, der har haft brug for hjælp. Det har man konstateret, men bare ikke gjort noget ved det. Det er alvorligt, siger Frank Ebsen.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af, at der i oktober 2013 blev vedtaget en ny lovpakke, der skulle sikre en lang række forbedringer for børn og unge, der bliver udsat for vold og seksuelle overgreb.

Annonce:

’Overgrebspakken’ blev vedtaget efter afsløringen af en lang række børnemisbrugssager, hvor der gik alt for lang tid, inden myndighederne greb ind. Blandt andet i ’Brønderslevsagen’.

Ifølge Karin Kildedal, socialrådgiver og lektor på Aalborg Universitet, er der generelt sket en god udvikling i kommunernes behandling af børnemisbrugssager i løbet af de sidste par år.

– Det er selvfølgelig for meget, at 26 sager ud af 103 vækker bekymring, og det tyder på, at der stadig er nogle kommuner, der halter bagefter. Men overordnet er der en god udvikling i gang, siger Karin Kildedal.

Mistro, angst og selvmordsforsøg: Jeg blev lejet ud til sex

Hun peger blandt andet på, at undersøgelsen viser, at der i dag er samtaler med stort set alle de børn og unge, hvor der er mistanke om overgreb.

Det ses også i undersøgelsen, at de fleste kommuner har fået et beredskab op at stå, og at de også anvender børnehuse. Det er umådeligt vigtige tiltag, siger Kain Kildedal.

Annonce:

Magasinet EKSTRA ville gerne have udlagt, hvilke kommuner der laver de værste fejl, og hvad de enkelte sager mere konkret drejer sig om, men de informationer har ikke været tilgængelige.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: