Annonce:
Annonce:

Ny undersøgelse: En ud af fem top-chefer er rene psykopater - er din?

Psykopat-chefer: - De kan skabe en masse kaos omkring sig. Og de er generelt gode til at spille folk ud mod hinanden, fastslår forsker og psykolog Nathan Brooks

Annonce:
Følg Samfund

Synes du til tider, at din top-chef optræder som en vaskeægte psykopat?

Så kan du meget vel have fuldstændig ret.

En ny amerikansk undersøgelse viser nemlig - hvad også andre undersøgelser tidligere har vist - at mange yderst succesfulde top-bosser lider af en lang række psykopatiske træk.

Der er procentuelt lige så mange psykopatiske chefer i erhvervslivet, som der er psykopater i et fængsel - nemlig 21 procent i begge lejre, skriver den australske avis Sydney Morning Herald.

I samfundet generelt lider kun en procent af psykopatiske tilbøjeligheder. Så noget tyder altså på, at psykopater tiltrækkes af chef-stole, magt og kriminalitet.

Annonce:

Tjek deres personlighed først
Den retsmedicinske psykolog Nathan Brooks har sammen med dr. Katarina Fritzon fra Bond University og dr. Simon Croom fra universitet i San Diego, studeret top-chefernes psykopatiske træk. Forsker-teamet vil senere på ugen forelægge deres resultater på en psykologi-kongres i Melbourne.

Nathan Brooks siger, at firmaerne alt for ofte fokuserer mere på ansøgernes evner og kvalifikationer i forhold til deres personlighed og menneskelige karakter.

- Man bør i stedet først koncentrere sig om chef-ansøgernes personlighed og dernæst - hvis de klarer personligheds-testen - se nærmere på deres evner, fastslår psykologen.

Højtflyvende egocentrikere
Ifølge Sydney Morning Herald er det især den finansielle krise i 2008, som har fået forskere verden over til at se nærmere på den såkaldt ' succesfulde psykopat.'

Denne type karakteriseres ved at være højtflyvende og falske. Psykopaterne lider også af mangel på indlevelse og skyld. De er samtidig egocentriske, charmerende og overfladiske.

- Det er meget typisk for psykopater, at de kan skabe en masse kaos omkring sig. Og de er generelt gode til at spille folk ud mod hinanden, fastslår Nathan Brooks.

Annonce:

Han advarer også mod, at den psykopatiske chef-type kan finde på at kaste sig over uetiske eller ligefrem ulovlige forretnings-områder.

Dyrt bekendtskab
Forskergruppen bag undersøgelsen har udviklet nogle særlige redskaber, som firmaer kan bruge til at tjekke om ansøgerne har psykopatiske træk.

- Vi håber, at vi med denne screening-metode kan forhindre, at psykopater sniger sig ind i positioner i virksomhederne. Det kan blive et dyrt bekendtskab, mener Nathan Brooks.

Koner, kærester, kolleger: Psykopaterne iblandt os

Herunder har vi lavet en lille uvidenskabelig test-dig-selv er din chef 'psykopat'-afstemning:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: