Ny undersøgelse overrasker: Her er de mest prestigefyldte jobs

Danskerne har fået større respekt for en særlig jobtype, viser ny undersøgelse

Arbejder du som pilot, læge eller advokat?

Så har du et af de tre mest prestigefyldte jobs i Danmark. I hvert fald hvis man spørger danskerne selv.

I en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Ugebrevet A4 har 2.020 danskere svaret på, hvor meget prestige de forbinder med 99 forskellige jobtyper. Her tager pilot førstepladsen.

Men selvom man hverken er pilot eller læge, kan der være god grund til at ranke ryggen og være stolt af sit arbejde. Det gælder især offentlige omsorgsarbejdere, for hvem danskernes respekt er i fremgang.

Respekt for omsorgsarbejdere
Det er særligt sygeplejersker, socialrådgivere og pædagoger, der er rykket op på listen siden seneste undersøgelse i 2006.

Sygeplejerskerne får nu en 23. plads på listen og er dermed rykket seks pladser op siden 2006, så de nu ligger side om side med politibetjente og filmfotografer. Pædagogerne er rykket fra plads 64 til 48, mens socialrådgiverne på plads 47 har rykket sig otte pladser op på listen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Overraskende fremgang
Fremgangen for omsorgsarbejdere overrasker samfundsdebattøren Bettina Post, der er tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforeningen.

- Det er overraskende - og meget glædeligt - for mig, at prestigen er steget for de varme hænder. Jeg ville faktisk have troet, at det modsatte gjorde sig gældende. Der er jo stor og vedvarende kritik af, hvordan velfærdssamfundet fungerer i forhold til børn, ældre og socialt udsatte. Hele måden vi snakker om velfærden på er meget kritisk, siger Bettina Post til Ugebrevet A4

Hun mener, at fremgangen vidner om, at befolkningen er blevet mere bevidste om vilkårene for offentligt ansatte.

I den mere kedelige ende af skalaen finder man kontanthjælpsmodtagere på en 99. plads, dagpengemodtagere på en 98. plads og reklameomdelere på 97. pladsen.

Se listen over alle 99 jobtyper her.

23 kommentarer
Vis kommentarer