Ny zika-baby født i USA

31-årig turist fødte baby med frygtet fødselsdefekt under ferien i USA

Den zika-relaterede diagnose mikrokefali kan give fostre små kranier og hjerneskader. Dette foto er taget i Brasilien tidligere i år. (Foto: AP)
Den zika-relaterede diagnose mikrokefali kan give fostre små kranier og hjerneskader. Dette foto er taget i Brasilien tidligere i år. (Foto: AP)

Læger på et hospital i New Jersey, USA, bekræfter, at et barn er født med en zika-relateret lidelse, der kan give fostre små kranier og hjerneskader.

Den 31-årige mor, der ikke er identificeret, har oplyst, at hun blev smitte med den myggebårne virus, mens hun befandt sig i Honduras.

Hun blev indlagt på Hackensack University Medical Center fredag, mens hun var på ferie i USA, oplyser Fox News.

Kvinden fødte tirsdag en datter med diagnosen mikrokefali, der er en fødselsdefekt, der blandt andet giver babyen et mindre kranium.

Fosterskader
Læger på Hackensack-hospitalet oplyser, at moren var i 36. uge, da barnet blev født.

- Babyen havde tilsyneladende ikke udviklet sig normalt i den sidste måneds tid, siger læge Manny Alvarez til tv-stationen.

Det er ikke første gang, at et barn er født med mikrokefali i USA. I februar blev en baby født med et svært tilfælde af mikrokefali efter en zika-infektion.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
 

Foto: Wikimedia Commons Videnskab Ny forskning: Sådan tager fostre skade af zika-virus

Det amerikanske center for kontrol af sygdomme og forebyggelse, CDC, har oplyst, at i alt 157 gravide kvinder i USA er testet positive for zika-virus.

Desuden er yderligere 122 andre kvinder smitte med den myggebårne virus i amerikanske territorier, herunder Puero Rico i Caribien og Guam i Stillehavet.

De amerikanske myndigheder har tidligere fastslået, at zikavirus spredes af myg og via seksuel kontakt.

Smitter ved sex
Brasilien er det land, der har været hårdest ramt af zika-virus. Men virusset er efterhånden spredt over hele Latinamerika og Caribien. I Asien er der også registreret tilfælde af sygdommen.

I sidste uge advarede verdenssundhedsorganisationen WHO om, at zika nu også er konstateret i Afrika.

I april advarede WHO også om, at der er risiko for, at antallet af mennesker, der bliver smittet med zikavirus, kan stige markant i disse måneder, fordi mygge-sæsonen står for døren i Europa.

Tre måneder gamle Esther Kamilly får målt størrelsen på sit kranium i Brasilien. (Foto: AP)
Tre måneder gamle Esther Kamilly får målt størrelsen på sit kranium i Brasilien. (Foto: AP)

I Brasilien har man oplevet flere børn, der er født med hjerneskader og små hoveder, som menes at være en mulig konsekvens af, at gravide er blevet smittet med zika-infektion. Ingen danske gravide kvinder har fået konstateret sygdommen. Foto: AP Photo/Felipe Dana Samfund Så mange danskere er testet positiv for zika-virus

WHO har samtidig sendt en appel til verdens kvinder om at udsætte forsøg på at blive gravid til mindst otte uger efter besøg i zika-ramte områder.

I anbefalingerne hedder det, at kvinder bør vente med at søge graviditet med en mand, hvis han har haft symptomer på zika-smitte inden for det seneste halve år.

Myndighederne i Brasilien har længe sagt, at zikavirus kan føre til mikrokefali, hvor børn kommer til verden med unormalt små kranier og udvikler hjerneskader.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er der ikke længere tvivl om denne risiko ved det myggebårne zikavirus.

20 kommentarer
Vis kommentarer