Nybroe tager til genmæle: Kritik er uvederhæftig

I et svar til DR2-profilen Adam Holm forklarer Jeppe Nybroe detaljer om sin tid som gidsel

Følg Samfund

'Jeg har overlevet 28 dage i mørke med mishandling, klikkende våben, halshugninger på videoklip, buldrende granater og trusler om at blive parteret - i hænderne på utilregnelige kidnappere - så jeg overlever også Adam Holms uvederhæftige antydninger af, at mit fangenskab var en badeferie, hvor jeg kunne sole mig og vedligeholde en brun teint på min brystkasse.'

Sådan svarer Jeppe Nybroe, der i begyndelsen af 2014 sad kidnappet i grænseområdet mellem Libanon og Syrien, efter der er blevet sået tvivl om hans beretning om sin tid som gidsel.

Sår tvivl om gidsel-historie: Forlag raser over DR-vært

DR2-værten Adam Holms anmeldelse af Jeppe Nybroes nye bog 'Kidnappet - i islamisternes fangehul' har vakt opsigt, fordi anmelderen stiller en række kritiske spørgsmål til Nybroes beretning. Spørgsmålene knytter sig blandt andet til det billede, der pryder bogen, og som er taget af gidseltagerne som et såkaldt proof of life - et bevis til omverdenen på, at et gidsel er i live.

Adam Holm spørger blandt andet: Hvorfor er Jeppe Nybroe så solbrun, hvis han har været indespærret i et fangehul i to uger og dagligt har fået tæsk.

Hvorfor er hans negle rene. Hvorfor er der i Nybroes øjne ikke tegn på søvnmangel og opkastninger, som der ellers fortælles om på det tidspunkt, hvor billedet skulle være taget? og hvorfor har Jeppe Nybroe armbåndsur på, når han tidligere har skrevet, at det blev taget fra ham?

Spørgsmålene er særligt penible, fordi Nybroe tidligere, i 2007, blev afsløret i at have tilføjet lidt ekstra dramatik til en tv-reportage fra krigen i Irak, og efter Adam Holms anmeldelse i Weekendavisen har spekulationerne føget i luften, ikke mindst på de sociale medier.

Nu tager Jeppe Nybroe selv til genmæle i en pressemeddelelse fra sit forlag, Peoples Press.

Her svarer han blandt andet:

'En af de ”uklarheder”, som Adam Holm finder det nødvendigt at ”pirke til” går på, at jeg på bogens forsidefoto – et såkaldt proof of life-foto taget af kidnapperne – “… blotter en brystkasse, der ser ud, som om den har været eksponeret for sollys”. Betyder det mon, at Holm rejser tvivl, om jeg har været kidnappet? Eller at solbadning var del af mit fangenskab? Som det fremgår af bogen har jeg i knap to år op til min kidnapning boet i Libyen og Libanon, begge lande meget solrige. Jeg bliver nemt solbrændt. Måske det kan forklare det solbrændte bryst.'

Jeppe Nybroes bror om kritik: Det er ærgerligt

Han forklarer videre:

'Tv-værten studerer herefter mine øjenæbler på fotoet og kommer med følgende fysiologisk-psykologiske analyse: “Nybroe lider angiveligt på det tidspunkt af søvnmangel og græder dagligt og kaster op, men øjnene afslører ingen tegn på blodudtrædninger af hverken træthed eller anden belastning.” Selv om jeg både under og efter mit fangenskab har grædt meget og sovet meget lidt, har jeg aldrig fået blodudtrækninger i øjnene – hvorfor ved jeg desværre ikke.

Endelig slutter Nybroe af med at invitere Adam Holm til selv at faktatjekke historien ved at tage kontakt til kidnapperne:

'Kære Adam Holm, jeg har i øvrigt en Skype-adresse på en af kidnapperne. Hvis du har lyst, kan du få den og forsøge at få ham til at svare på alle de generende uklarheder under min kidnapning, alternativt tage op i området på grænsen mellem Libanon og Syrien, hvor en del af mine kidnappere angiveligt stadig befinder sig, for at undersøge sagen. Jeg er sikker på, de vil tage varmt imod. Jeg vil, som Adam Holm, også gerne have svar på en masse om alle uklarhederne, ja, om hele min kidnapning. Alt det uforståelige, uforklarlige, meningsløse generer også mig og vil nok gøre det resten af mit liv - som man også kan læse om i bogen.'

DR-værten Adam Holm medgiver, at de kritiske spørgsmål i anmeldelsen af Jeppe Nybroes gidselberetning ikke er populære, men fastholder over for Ekstra Bladet, at de er nødvendige.

– Jeg har skrevet anmeldelsen med det ene formål at forholde mig til bogen. Jeg er ikke ude på at anklage eller fælde nogen dom. Det er blevet gjort til et meget personligt spørgsmål, og nogle antyder, at jeg skulle være sendt i byen af DR. Det forekommer helt løjerligt.

– Jeg betvivler på ingen måde, at Jeppe Nybroe har været tilbageholdt, og at han ikke har haft det godt i den periode. Men jeg ville være en usaglig journalist, hvis jeg lod noget af det, der sprang mig i øjnene, passere, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?