Nye indvandrer-tal: Hver fjerde begår lovbrud

Indvandrere fra Mellemøsten og Afrika er de mest kriminelle, viser nye tal

(Polfoto)
(Polfoto)
Følg Samfund

Unge mænd med ikke-vestlig baggrund tegner sig for en uforholdsmæssig stor andel af kriminaliteten i Danmark, viser en ny rapport fra Danmarks Statistik.

Her fremgår det, at 27 procent af mandlige efterkommer fra et ikke-vestligt land i alderen 20-24 år er blevet kendt skyldig i en lovovertrædelse i 2013.

Dermed begår denne gruppe nydanskere markant mere kriminalitet end både efterkommere fra vestlige lande og danskere i samme aldersgruppe.

For efterkommere fra vestlige lande er den tilsvarende andel på 13 procent og for mænd med dansk oprindelse 11 procent.

Tallene dækker både overtrædelse af færdselsloven, straffeloven samt særloven, der blandt andet omfatter brud på våbenloven.

For aldersgruppen 25-29 år er tallet en smule faldende, da 22 procent af efterkommere fra ikke-vestlige lande blev kendt skyldige i lovbrud. Tallet var knap otte procent for både efterkommere fra vestlige lande og danskere.

Ifølge rapporten stammer de mest kriminelle indvandrere fra Mellemøsten og Afrika.

– Der er meget stor spredning blandt de ikke-vestlige lande, hvor du har Libanon, der ligger i top med indeks 254 og Kina, der ligger i bunden med indeks 44, forklarer chefkonsulent i Danmarks Statistik, Lisbeth Laursen til Ekstra Bladet.

Især indvandrere med rødder i Libanon, Jugoslavien, Tyrkiet, Marokko og Somalia har bidraget til domstolenes travlhed. I 2013 blev mænd fra disse grupper dømt cirka dobbelt som ofte som gennemsnittet.

I alt er 124.122 mænd - indvandrere, efterkommere og danskere - i alderen 15-79 år blevet kendt skyldige i en strafferetlig afgørelse i 2013.

Forskningschef i Justitsministeriet Britta Kyvsgaard siger til Ekstra Bladet, at årsagen til indvandrer-kriminaliteten skal findes i en række sociale og økonomiske forhold.

– Nye oplysninger viser, at indvandrere klarer sig dårligere i skolen og har en lavere beskæftigelsesgrad. Det kan medvirke til, at der bliver begået mere kriminalitet, siger Britta Kyvsgaard og peger desuden på risikoen ved ghettoisering.

– Vi ved blandt andet fra amerikansk forskning, at det er med til at fremme kriminalitet, hvis mange indvandrere bor i det samme udsatte boligområde. Det kan have en negativ afsmitning på kriminaliteten, siger hun.

I statistikken er der dog et lyspunkt.

– Vi har set, at ungdoms-kriminaliteten er faldet blandt danske børn (aldersgruppen 15-19 år, red.), og det gælder også for de yngste indvandrere, siger Britta Kyvsgaard, der håber, at den positive tendens fortsætter.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind