To ansatte på det psykiatriske hospital Oringe i Vordingborg blev i denne uge ramt af voldelige overfald fra patienter.
Onsdag blev en ansat forsøgt slået ihjel med en hæklenål, mens en anden ansat blev angrebet med en kuglepen torsdag.
Angrebene kunne ifølge de ansatte ske, fordi bemandingen slet ikke er tilpas på afdelingen.
Det skriver TV Øst.
Sagerne kommer i kølvandet på den seneste tids farlige situationer med uligevægtige mennesker. På bare fire år er fem ansatte på bosteder blevet dræbt af psykisk syge. Senest blev 57-årige Vivi Nielsen stukket ned på bostedet Lindegården tilbage i marts.
Det har fået Region Sjælland til at øge bemandingen med to personer på afdelinger i både Roskilde, Slagelse og Vordingborg, hvor der primært vil blive sendt meget udfarende patienter til. Også vagtfirmaet G4S vil blive tilknyttet stederne.
Psykiater slår alarm: Vi må vænne os til flere drab
Problemer med sikkerheden
Ledelsen på Oringe har overfor medarbejderne indskærpet, at de ikke må udtale sig til medierne om sagen, men TV Øst har talt med to sygeplejersker fra regionens psykiatri, som kritiserer at bemandingen er for lav.
- Der er desværre opstået en "der skal lig på bordet"-kultur på vores afdelinger. Det skal gå galt, grueligt galt, før vi ændrer noget, siger den ene af sygeplejerskerne, der ønsker at være anonym, ifølge TV Øst.
Fagforeningen Dansk Sygeplejeråd, der er i tæt kontakt med personalet, nikker genkendende til, at der ikke er ordentlig sikkerhed på afdelingerne.
De fastslår imidlertid, at det ikke kun er på Oringe, at der er problemer med sikkerheden for de ansatte.
- En del af udfordringen er, at det for en stor del er retspsykiatriske patienter, som er i de alment psykiatriske afdelinger. Og det betyder, at den normering er slet ikke er svarende til den patientgruppe, siger Ulla Birk Johansen, kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland.
Tre på ét døgn: Når psykisk syge går amok
Mangler pladser på retspsykiatriske afdelinger
Søren Bredkjær,vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland, påpeger, at regionen hele tiden har grebet ind, når de har hørt fra personalet. Ugens to episoder viser imidlertid en massiv ændring, og derfor vælger de først nu at sætte ekstra bemanding ind.
Normalt plejer meget udfarende patienter også at blive sendt til Retpsykiatrisk Kompetencecenter i Slagelse, men der mangler plads i øjeblikket, fortæller Søren Bredkjær. Der er nemlig lige nu kun 31 ud af 50 senge åbne for patienter.
- Det er, fordi vi mangler at kunne rekruttere læger. Det arbejder vi hårdt på. Men det gør så, at vi ikke kan flytte de retspsykiatriske patienter til Slagelse, så vi er nødt til at have dem på de andre afdelinger. Og det er det, vi nu gør ekstra ved, at vi på alle de andre almenpsykiatriske afdelinger placerer ekstra personale for at kunne håndtere det her, siger han.
Regionen forventer, at det vil være nødvendigt med det ekstra personale i de næste seks måneder. Herefter håber de, at alle retspsykiatriske pladser i Slagelse er genåbnet, og at det kan lette presset på de almene afdelinger.
Selvom sygeplejerskerne er glade for, at der bliver lyttet til dem, mener de ikke desto mindre, at det er en noget kortsigtet løsning.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.