Nye priser på post: Så dyrt er dit frimærke i dag

Danmark har europarekord i brevpriser. Nu koster det 19 kroner for et brev, der er et døgn undervejs

Det var tider, da man kunne sende et brev for 4,50 kroner. I dag vågner danskerne op til nye priser. (Polfoto)
Det var tider, da man kunne sende et brev for 4,50 kroner. I dag vågner danskerne op til nye priser. (Polfoto)

Der kan gå langt imellem, at et brev dumper ned i danskernes postkasser, og fremover bliver der nok endnu længere mellem forsendelserne.

Fra og med 1. januar koster det 19 kroner at frankere et såkaldt A-brev, hvor afsenderen har garanti for, at brevet havner i modtagerens brevkasse dagen efter. Tidligere kostede det ti kroner.

Se de nye priser her.

Den teknologiske udvikling med telefonbeskeder, e-mails, Skype og lignende tjenester har revet tæppet væk under det, der i mands minde ellers har været en af postvæsnets kerneforretninger.

Danskerne sender så få breve, at Post Danmark har svært ved at få en forretning ud af det, lød forklaringen, da prisstigningerne blev bebudet for tre måneder siden.

- Vi er klar over, at prisstigningen er meget markant, men den afspejler omkostningen ved et brev, der skal hurtigt frem, sagde Henning Christensen, chef for PostNord Danmark, som Post Danmark er en del af.

De 19 kroner for et brev, der lander hos modtageren dagen efter, er langt højere end i noget andet europæisk land, ifølge en nylig opgørelse fra Radio24syv. Malta har den laveste pris med 1,86 kroner.

Den dramatiske forandring i danskernes måde at kommunikere på ses tydeligt på brevmængderne.

En almindelig familie i Danmark sender således i gennemsnit færre end fire A-breve om året.

- Så selv om prisstigningen isoleret set er stor, så er den gennemsnitlige merudgift cirka tre kroner om måneden for en husstand, konstaterede post-chefen.

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) erkendte, at der var tale om en meget høj prisstigning.

- Det er altså voldsomt, sagde han.

Det samme kan siges om nedgangen i antallet af dag-til-dag-omdelte breve. Der er tale om et tilbagegang på 82 procent i forhold til 1999, da forsendelserne var på sit højeste.

Faldet er knapt så stort for breve, der er længere tid om at komme frem.

Ifølge Post Danmark er A-breve blevet til en ydelse for enkelte hasteforsendelser, mens B-breve er blevet den mest efterspurgte posttjeneste.

Vil du fortsæt sende breve med posten? Skriv din kommentar til de nye priser i kommentarfeltet.

127 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere